Wetsvoorstel doorstroomtoetsen po
Reactie
Naam
|
Primo (Directeur A Jeene)
|
Plaats
|
Schiedam
|
Datum
|
22 februari 2020
|
Vraag2
Welke knelpunten ziet u nog en hoe kunnen we die volgens u het beste wegnemen?
- Ouders met geld zullen net als nu voor de toets bijles verzorgen. Dus hoezo kans ongelijkheid wegnemen?
- toets krijgt automatisch meer gewicht (dat was de reden dat de toets later kwam, het niet naar beneden mogen bijstellen gaf kinderen kansen)
- afstroom en opstroop in VO kan met en zonder deze toets, dat is een oneigenlijk argument.
- nu zien we dat kinderen eraan blijven trekken tot de toets geweest is. Houdt dit zo want je gooit voor een aantal kinderen onderwijs tijd weg. We loopt het risico dat we teruggaan naar oefenen voor de musical, de laatste periode.
- Dit voorstel levert geen stress vermindering op en zeker kansengelijkheid vermindering. Sterker nog je ontneemt kinderen intensieve onderwijstijd.
- Investeer je energie in het echt beslechten van achterstanden en niet dit aanpakken als het middel om kansengelijkheid aan te pakken. Zorg voor ruime adviezen.
- Hef het afrekenen van scholen op afstroom op en zorg dat VO scholen ambitieus leerlingen plaatsen, zonder ze direct af te rekenen.
- Stel definitief advies uit naar 14 jaar. Zorg dat kinderen een dubbel advies krijgen en zorg dat kinderen uitgedaagd worden, scholen die waarmaken dat kinderen op het hoogste advies uitstromen worden beloond. Dan doe je echt wat voor de kinderen met potentie. In Nederland adviseren we jong, iedere maand eerder is zonde. Kijk naar de landen om ons heen en een aantal scholen in Nederland en leer daarvan.