Wijziging van de Drank- en Horecawet ivm preventieakkoord en evaluatie

Reactie

Naam Gemeente Maastricht (FTC Van de Weerdt)
Plaats Maastricht
Datum 7 mei 2019

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel?
Mengvormen

De gemeente Maastricht is een van de gemeenten die heeft deelgenomen aan de pilot mengvormen horeca in 2016. De gemeente Maastricht is positief over de geboekte resultaten. In de gemeente is in dat jaar geëxperimenteerd met zowel vormen van (zwak)-alcoholische drankverstrekking in retail als retail in zaken met een DHW-vergunning. Hiermee werd het mogelijk om nieuwe vormen van retail en horeca te reguleren en daarmee tevens uitwassen in dit kader te voorkomen. De ondergeschiktheid van de extra toegevoegde activiteiten gold daarbij steeds als basisprincipe.

De gemeente Maastricht zou in de toekomst graag de bevoegdheid krijgen om zaken in dit kader nader te regelen binnen wettelijk vastgestelde kaders. Zo zal er zeker aandacht moeten zijn voor beperking van het aantal verkooppunten, sociale hygiëne en het alcoholgebruik onder jongeren. Dit laatste onderwerp wordt in de gemeente Maastricht met de omringende gemeenten al jaren succesvol projectmatig opgepakt met GGD, Stichting Mondriaan en bureau HALT.
De gemeente Maastricht merkt dat steeds nieuwe vormen van retail en horeca aan de orde zijn, die de levendigheid en aantrekkelijkheid van een stad vergroten. Het huidige beschikbaar wettelijk instrumentarium sluit gewenste vormen van horeca en retail uit. Nieuwe regels moeten wel die ruimte gaan bieden, uiteraard binnen duidelijke kaders.
De bijzondere ligging van Maastricht, dicht bij de steden in België en Duitsland, maakt de noodzaak tot regulering nog groter. De eisen met betrekking tot de verkoop van alcohol in de buurlanden zijn minder streng. Dat maakt de concurrentiepositie van Maastricht zwakker.
De gemeente Maastricht wil als moderne stad niet achterblijven en hoopt dat nieuwe vormen van horeca/detailhandel kunnen worden toegelaten. Daarbij past een goed en verantwoord ondernemerschap en ook een gedegen handhaving van de zijde van de gemeente.