Subsidieregeling DUMAVA
Reactie
Naam
|
Finestri Subsidie Management B.V. (M.C.J. Grosfeld)
|
Plaats
|
Breda
|
Datum
|
25 april 2022
|
Vraag1
Wat is uw algemene reactie op de conceptregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed inclusief de toelichting?
Eindelijk een stimuleringsregeling voor sectoren die lang uitgesloten zijn geweest van fiscale regelingen als EIA en MIA/VAMIL. De regeling lijkt goed en duidelijk opgebouwd.
Alleen eigenaren van vastgoed kunnen een aanvraag indienen. Nu zullen er ook situaties zijn waarin niet de eigenaar, maar de huurder investeert in verduurzaming, zoals LED, HR-pompen en elektromotoren. Deze komen voor deze regeling niet in aanmerking.
Vraag2
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk twee: het aanvragen van subsidie voor (combinaties van) verduurzamingsmaatregelen?
Het is niet direct duidelijk dat de verduurzamingsmaatregelen voort moeten komen uit een voorafgaand opgesteld energieadvies.
Ervan uitgaande dat een aanvraag betrekking moet hebben op één gebouwde onroerende zaak: niet duidelijk is of er door een organisatie meerdere aanvragen tegelijk ingediend kunnen worden.
art. 11.d: maatregelen mogen niet zijn uitgevoerd voor 1 september 2022. Mogen terzake van deze maatregelen al wel verplichtingen zijn aangegaan (bijv. akkoord op offerte voor uitvoering van de maatregelen)?
Vraag3
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk drie: het aanvragen van subsidie voor integrale verduurzamingsprojecten?
Het is niet direct duidelijk dat het pakket verduurzamingsmaatregelen voort moeten komen uit een voorafgaand opgesteld energieadvies (maatwerkadvies, of BREEAM-NL certificering).
art. 18.d: maatregelen mogen niet zijn uitgevoerd voor 1 september 2022. Mogen terzake van de maatregelen al wel verplichtingen zijn aangegaan (bijv. akkoord op offerte voor uitvoering van de maatregelen)?
Vraag4
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de maatregelenlijst uit bijlage twee?
A.1: Volgens mij kan in 2021 nog geen Maatwerkadvies worden opgesteld volgens NTA 8800 (energielabels uiteraard al wel). Zo gaat EIA 2022 nog uit van NEN 7120. Vraag is hoe dit in deze regeling gaat doorwerken?
EIA code 210000 gaat uit van verbetering van minimaal 3 labels en het behalen van minimaal label B. Deze regeling geeft kennelijk de keuze: of minimaal 3 labels verbeteren of minimaal label B halen. In dat laatste geval is een pakket van maatregelen subsidiabel als men hiermee het huidige label C verbetert naar B. Is dit inderdaad de bedoeling?
A.2: Deze code gaat uit van 'gewone' renovatie. Is grootschalige renovatie (conform BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014) ook subsidiabel?
C1. en C2: niet duidelijk is waarom de voorwaarde voor HR-glas lager is dan EIA (u-waarde 1,2 versus 1,1) en die van isolatie juist hoger (toename warmteweerstand 3,5 versus 2,0)!
D2: er worden geen voorwaarden gesteld aan het rendement (SCOP) van de warmtepomp. Dit betekent dat bijv. ook 4-pijps warmtepompen in aanmerking komen.
De lijst met maatregelen lijkt een uitputtende lijst te zijn. Waarom wordt er, conform de EIA, ook niet gekozen voor 'generieke code' waarbij een TVT-berekening opgesteld moet worden (min. 5 en max. 25 jaar TVT voor gebouwde omgeving)?