Subsidieregeling DUMAVA

Reactie

Naam De Groene Grachten (R.M. den Ouden)
Plaats Amsterdam
Datum 28 april 2022

Vraag1

Wat is uw algemene reactie op de conceptregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed inclusief de toelichting?
De regeling is een goede aanvulling op de maatschappelijk vastgoed ontzorgingstrajecten
aangeboden in elke provincie. Binnen de ontzorgingstrajecten merken wij dat de financiering van de uit te voeren duurzame maatregelen een grote drempel is voor de maatschappelijk vastgoedeigenaren. Met deze regeling kan daarin deels worden ondersteund.

Vraag2

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk twee: het aanvragen van subsidie voor (combinaties van) verduurzamingsmaatregelen?
- Artikel 12.1.a De activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt binnen 12 maanden uitvoeren kan voor (grotere) projecten een uitdagende doelstelling zijn. Voor het gehele traject, van energiescan tot uitvoering van verduurzamingsmaatregelen, zou minimaal een verdubbeling van de termijn passend zijn (tot 24 maanden).

- Artikel 11.g De subsidie kan afgewezen worden indien het gebouw niet beschikt over een geldig energielabel. Monumenten hebben geen energielabel en zouden hierdoor dus kunnen worden afgewezen.

- Bijlage 2 L1 Duurzaamheidsadvies monumenten: dit artikel geeft aan dat monumenten enkel een duurzaamheidsadvies mogen ontvangen opgesteld door DuMo gecertificeerde adviseurs. Deze definitie graag verruimen zodat gespecialiseerde bedrijven, die ook erkend worden door het Nationaal Restauratiefonds, een adviesrapport kunnen uitbrengen. (https://www.restauratiefonds.nl/partners/kennispartners/duurzame-monumenten-adviseurs ). Daarbij is het een “DuMo gecertificeerde adviseur” bij ons onbekend, dus graag toelichting wat dit betekent. Voor zover wij weten bestaat dit certificaat op dit moment niet. Kwaliteit leveren is belangrijk, maar we moeten voorkomen dat we elkaar eindeloos gaan certificeren.

Vraag3

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk drie: het aanvragen van subsidie voor integrale verduurzamingsprojecten?
Artikel 19.1.a (overeenkomend met artikel 12.1.a) De activiteiten waarvoor de subsidie is verstrekt binnen 24 maanden uitvoeren is voor integrale verduurzamingsprojecten een uitdagende doelstelling. Voor het gehele traject, van energiescan tot uitvoering van verduurzamingsmaatregelen, zou een termijn van 36 maanden meer op zijn plaats zijn. M.n. bij bijvoorbeeld scholen, waar veelal alleen tijdens (zomer)vakanties kan worden gebouwd is 12 of 24 maanden zeer beperkt. Ook bij doorlopend opengestelde publiekslocaties kan dit uitdagend zijn.

Vraag4

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de maatregelenlijst uit bijlage twee?
Graag verwijzen wij u voor deze vraag naar de meegeleverde bijlage. Voor deze vraag hebben wij meer toelichting gegeven dan ruimte was in dit online formulier. Wij gaan in de bijlage in op B.7 / L.7, missende maatregelen en maatregelen die wij minder passend vinden.

Vraag5

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de beschreven definitie voor maatschappelijk vastgoed welke fungeert als afbakening van de doelgroep binnen de regeling?
- Niet-woonhuis monument: De SIM-regeling gaat uit van de oorspronkelijke functie volgens het monumentenregister. Veel oorspronkelijk woonhuizen zijn niet meer als woonhuis in gebruik, maar als kantoor, kinderopvang, etc.. In het BAG-register wordt het huidige gebruiksdoel weergegeven.

- SUVIS: Partijen die reeds gebruik maken van de SUVIS-regeling mogen maatregel D3 tot D8 niet opvoeren (er staat niets over maatregel L7). Echter, de SUVIS-regeling is een veel gevallen niet voldoende. Totale kosten komen ver boven de subsidiekosten van de SUVIS uit, met name bij monumentale gebouwen, waar luchtbehandeling maatwerk is. De SUVIS subsidie bedraagt net als de DUMAVA 30% van de projectkosten. Het uitbreiden van de maximum projectkosten door SUVIS en DUMAVA te stapelen kan hiervoor een oplossing zijn.

- Graag stellen wij voor om in de lijst van in aanmerking komend maatschappelijk vastgoed ook hofjes op te nemen. Deze groep valt momenteel buiten de regeling door de woonfunctie. Echter zijn de hofjes vaak stichtingen zonder winstoogmerk, gevestigd in rijksmonumenten. Zij vallen ook buiten de regelingen die er bestaan voor verduurzamen van woonhuizen.

- Bijlage 1B In aanmerking komende SBI-codes: de omschreven codes lijken niet overeen te komen met de SBI-codes zoals omschreven in het CBS/kvk.

- Om de regeling breed onder de aandacht te brengen, kunnen onderstaande SBI codes wellicht ook worden opgenomen?
* 9004 theaters, schouwburgen en evenementenhallen
* 9102 musea, kunstgaleries en expositieruimten
* 5914 bioscopen

Bijlage