Subsidieregeling DUMAVA
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
28 april 2022
|
Vraag1
Wat is uw algemene reactie op de conceptregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed inclusief de toelichting?
• In principe goed dat er extra middelen beschikbaar worden gesteld voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Gemeente en maatschappelijke partners staan voor een enorme opgave.
• Specifiek onderwijshuisvesting: oproep van Amsterdam is voor de opgave onderwijshuisvesting eerst de vergoeding aan schoolbesturen (MI vergoeding) en aan de gemeente voor nieuwbouw en vervanging omhoog bij te stellen conform de noodzaak zoals door recente studies aangetoond. Nu wordt er een extra regeling ingesteld terwijl de basisfinanciering onvoldoende is. Cofinanciering kan hier dan wederom een probleem opleveren voor de scholen. Eerst de basis op orde, daarna specifieke regelingen. Door de basisfinanciering op orde te brengen wordt er ook direct in verduurzaming gefinancierd. De vervangingsopgave (vernieuwen van verouderde niet duurzame gebouwen) kan op benodigde niveau worden gebracht en hopelijk kunnen nieuwe schoolgebouwen direct energieneutraal worden gerealiseerd.
• Is waarschijnlijk snel overtekend. Gezien het brede scala aan organisaties en maximale subsidie per aanvraag. Ten opzichte van het subsidieplafond. Het is niet geheel duidelijk waar de subsidie zich op richt: zoveel mogelijk impact in het terugbrengen van energieverbruik en CO2-uistoot of zoveel mogelijk maatschappelijk vastgoedeigenaren activeren/ondersteunen.
• De uitvoeringstermijnen zijn krap, zeker gezien de krapte op de arbeidsmarkt en de gemiddelde doorlooptijd van projecten. Dit kan drempelverhogend werken.
• De eis dat energieadviezen niet ouder dan 12 maanden uit mogen zijn is een beperking. Wij stellen voor de energieadviezen van maximaal 5 jaar oud te accepteren indien er geen grote wijzingen zijn t.o.v. de uitgangssituatie in het rapport.
• De stapelbaarheid met andere gemeentelijke, provinciale, nationale en Europese subsidieregelingen is onduidelijk. In de praktijk blijkt vaak dat voorwaarden en criteria van verschillende regelingen niet op elkaar aansluiten. Het kost een aanvrager dan veel tijd om dit uit te zoeken.
Vraag2
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk twee: het aanvragen van subsidie voor (combinaties van) verduurzamingsmaatregelen?
Tijdig opstellen van een energieadvies voor de aanvraag is ook een knelpunt wegens tekort aan energieadviseurs. De eis dat energieadviezen niet ouder dan 12 maanden uit mogen zijn is een beperking. Wij stellen voor de energieadviezen van maximaal 5 jaar oud te accepteren indien er geen grote wijzingen zijn t.o.v. de uitgangssituatie in het rapport.
Vraag3
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op hoofdstuk drie: het aanvragen van subsidie voor integrale verduurzamingsprojecten?
Er is een tekort aan energieadviseurs om deze adviezen en energielabels op te stellen. De eis dat energieadviezen niet ouder dan 12 maanden uit mogen zijn is een beperking. Wij stellen voor de energieadviezen van maximaal 5 jaar oud te accepteren indien er geen grote wijzingen zijn t.o.v. de uitgangssituatie in het rapport.
Vraag4
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de maatregelenlijst uit bijlage twee?
Het is prettig dat een breed scala van verduurzamingsmaatregelen voor deze subsidie in aanmerking komt. Wat in de lijst mist zijn zonnepanelen die elektra opwekken. Zonnepanelen zijn een quick win om energie te besparen. Opslagmedium voor elektra zoals zout(water)batterij staat wel op de lijst.
Vraag5
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op de beschreven definitie voor maatschappelijk vastgoed welke fungeert als afbakening van de doelgroep binnen de regeling?
Het is een breed scala aan organisaties dat voor de subsidie in aanmerking komt. Zoals eerder gemeld, de verwachting dat de regeling daarom snel overtekend is.