Nationale visie op duurzame koolstof in de chemische industrie

Reactie

Naam Nutripack Benelux BV (ing l klapwijk)
Plaats Oss
Datum 29 april 2025

Vraag1

U kunt tot en met 30 mei 2025 via deze website reageren op de visie.
- Hoe verwacht u dat deze visie effect heeft op u of uw organisatie?
- Wat zijn volgens u de belangrijkste elementen voor de overgang naar gebruik van duurzame grondstoffen in de chemie? En op welke punten wijkt dit af van de beschreven visie?
- Wat wilt u namens uzelf of uw organisatie meegeven in de verdere uitwerking van deze visie in de latere beleidsagenda?
Wij zijn producent van voedingsmiddelen verpakkingen uit verschillende materialen waaronder poly-propyleen (PP).
Dit product is prima circulair te maken echter de retour stroom van hoogwaardige PP is niet goed georganiseerd.

Bijmengen van circulaat wordt steeds belangrijker: of dit nu aan fossiele koolwaterstoffen wordt bijgemend of aan koolwaterstoffen verkregen uit plantaardige producten is niet relevant.
Doel is dus om er voor te zorgen dat de recyclingstroom verbeterd.

Mijn inziends dienen daarvoor restricties te worden gelegd aan de hoeveelheid verschillende kunststoffen die gebruikt mogen worden voor het verpakken van onze voedingsmiddelen cq producten.
Door dit te beperken tot laag koolwaterstof achtige producten (zoals PE en PP) wordt de recycling stroom beter (minder opgesplits in kleinere afvalstromen) en het is bekend dat chemische recyclen effectief en efficient kan zijn voor dit soort koolwaterstoffen.

Ik zie al het effect van het verplicht bijmengen van recycling materiaal op de bereidwilligheid van de chemische industrie om hieraan mee te werken.
Tevens haalt men er een belangrijke schakel tussen uit: de mechanische recycling bedrijven die veelal vrij klein van opzet en financiële daadkracht zijn.