Nationale visie op duurzame koolstof in de chemische industrie
Reactie
Naam | B.M. Rijvers |
---|---|
Plaats | Velserbroek |
Datum | 23 april 2025 |
Vraag1
U kunt tot en met 30 mei 2025 via deze website reageren op de visie.- Hoe verwacht u dat deze visie effect heeft op u of uw organisatie?
- Wat zijn volgens u de belangrijkste elementen voor de overgang naar gebruik van duurzame grondstoffen in de chemie? En op welke punten wijkt dit af van de beschreven visie?
- Wat wilt u namens uzelf of uw organisatie meegeven in de verdere uitwerking van deze visie in de latere beleidsagenda?
1. Hoe verwacht u dat deze visie effect heeft?
Ik verwacht dat mijn organisatie ontspannen de schouders ophaalt, zeker nadat recent besloten is om de subsidies voor bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken weer verder door te zetten in plaats van af te bouwen. Deze nationale visie maakt door het zwabberende beleid van de overheid nauwelijks indruk. Vergelijk maar met het instellen, verplichten en vervolgens weer opheffen van milieuzones voor grote steden. De steden met verantwoordelijkheidsgevoel zijn dit vervolgens maar zelf gaan regelen en hebben zich losgemaakt van het kabinetsbeleid. Het verantwoordelijkheidsgevoel bij bedrijven ligt op dat gebied zo laag als ze zich maar kunnen veroorloven. Ze voelen geen of weinig prikkels en zien geen daadkracht van de overheid. Ze zullen zich dan ook weinig gelegen laten liggen aan deze visie.
2. Wat zijn volgens u de belangrijkste elementen voor de overgang naar gebruik van duurzame grondstoffen in de chemie?
Belangrijkste is het geven van een financiële prikkel en duidelijk maken dat er niet alleen nationaal maar ook internationaal besluiten liggen die in de toekomst niet zullen verdwijnen. Hierbij kan ook prima gewezen worden op het decennia lang negeren van signalen over het mest/stikstofprobleem. Als we nu de industrie de hand boven het hoofd blijven houden met fossiele brandstoffen, ontlenen ze daar fictief het recht uit om er nog zeker 25 flink mee door te gaan want zo lang duurt het gemiddeld wel voordat er iets als urgent beleefd wordt. Geen kaders stellen betekent gewoon dat er niets mee gebeurt. Dus: geef aan dat specifieke, meetbare doelen op specifieke data gehaald moeten zijn en anders zijn er financiële gevolgen. En handhaaf daar dan ook dapper op.
3. Wat wilt u namens uzelf of uw organisatie meegeven?
Kijk eens verder dan de ouderwetse visie op bedrijfsvoering en luister naar wetenschappers en economen die gezamenlijk al regelmatig aandacht vragen voor het kille feit dat groei geen toekomstbestendig bedrijfsmodel meer is. Probeer met betrokkenen te komen tot andere vormen van financiële stabiliteit, vormen die wel toekomstbestendig zijn. Ik weet zeker dat er goede ideeën zijn, er wordt alleen nog geen ruimte voor gegeven. De huidige koers met vage termen, onduidelijke kaders en lieve woorden proberen om te zetten is echt kansloos in het bedrijfsleven.