Wet Strafbaarstelling Ecocide
Reactie
Naam
|
GroenGemak (Dr.ir. H. van Rein)
|
Plaats
|
Enschede
|
Datum
|
2 augustus 2023
|
Vraag1
Op welke manier denkt u dat strafbaarstelling Ecocide een bijdrage gaat leveren aan een gezonder, beter milieu?
Door het in Strafrecht te gieten is de overheid niet aansprakelijk te stellen. De overheid heeft iets als dit nodig om over het rechtszekerheidsbeginsel heen te kunnen stappen; dat houdt een land alleen stabiel als de context stabiel is, en dat is niet langer de situatie. Waar toepasselijk, en dat betreft vooral heel duidelijk het klimaat, moet gebroken kunnen worden met het verleden.
Vraag2
Wat kunt u bijdragen om strafbaarstelling Ecocide verder te brengen?
Strafrecht is in beginsel niet toepasbaar op de overheid, daarmee ontstaat een rare onevenwichtigheid tussen publiek en privaat. Ik zou liever een balans tussen die verantwoordelijkheden zien, aangezien ook de overheid afkoerst op ontwrichting van ons klimaat en daarmee de ervan afhankelijke maatschappij. In de hoofdstukken over Ambtsovertredingen is zulks in principe wel toe te voegen. Ook valt te denken aan impliciete nalatigheid onder Aarhus 6 als te lang niet wordt ingegrepen op dreigingen van de hier beschreven soort, of als dat gedoogd of zelfs bevorderd wordt; door zo'n impliciete nalatigheid wordt toegang tot de rechter onder Aarhus 9:2 dan mogelijk.
De reden dat de overheid ook aansprakelijk zou moeten zijn is dat zich onder de beginselen van goed bestuur een rechtszekerheidsbeginsel bevindt dat consequent rechtshandelen oplegt; dat mag een staat stabiel maken zolang de context van die staat stabiel is, maar dat laatste is niet langer het geval en de overheid is niet bij machte daarop in te springen. Daarom is een nieuwe rechtssituatie nodig die zo breed is als deze definitie van ecocide, namelijk precies afdekkend wat er in onze omgeving verandert, om de overheid in de gelegenheid te stellen (en omdat de overheid wetten uitvoert dus ook te verplichten, waar nodig in balans met andere verplichtingen) om milieugevolgen mee te wegen in al haar besluitvorming en zo het juk van rechtszekerheid af te werpen in situaties waar de veranderde context dat noodzakelijk maakt. Zolang er geen rechtsbasis is voor deze herijking kan de wetenschap concluderen wat ze wil, maar kan de overheid er veel te vaak niet naar handelen, met als gevolg dat veel afzonderlijke gevallen via de rechter bevochten moeten worden.
Bijlage