Wet Strafbaarstelling Ecocide

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Goirle
Datum 2 augustus 2023

Vraag1

Op welke manier denkt u dat strafbaarstelling Ecocide een bijdrage gaat leveren aan een gezonder, beter milieu?
In het strafrecht is goed vastgelegd dat het toebrengen van schade aan iemands eigendommen strafbaar is. Aangezien het milieu, de leefomgeving van de mens en andere dieren geen eigendom maar wel gezamenlijke "gebruiksruimte" is, die voorziet in een aantal basisbehoeften zoals schone lucht, water, natuur als bijdrage aan welzijn etc, zou het toebrengen van schade aan iets wat van ons allemaal is ook strafbaar moeten zijn.

Vraag2

Wat kunt u bijdragen om strafbaarstelling Ecocide verder te brengen?
Ik wil voorop stellen dat ik een veel meer bedrijfskundige dan juridische achtergrond heb. Als ik het goed begrijp is het doel van de wet om bedrijven te bewegen hun activiteiten zo aan te passen dat ze geen schade (meer) toebrengen aan de leefomgeving van de mens en andere dieren. Het strafbaar stellen van Ecocide is daarbij een middel, geen doel op zich. In het voorstel worden hiervoor strafmaatregelen aangegeven, welke uiteindelijk door de rechter moeten worden opgelegd. De rechter heeft hierbij dan ook de mogelijkheid de hoogte van de straf naar boven of naar beneden aan te passen door te kijken naar de huidige omstandigheden, bijvoorbeeld stappen die het bedrijf of zijn bestuurder neemt om schade aan het milieu in de toekomst te voorkomen of te verminderen. Het moet hierbij natuurlijk wel gaan om concrete en toetsbare acties, niet slechts om voornemens. Ik denk dat het beter zou zijn om bestuurders van bedrijven danwel hun eventuele opvolgers actief in de richting van oplossingen te sturen met mogelijke lagere straffen in het vooruitzicht in plaats dit alleen aan de rechter te laten. Ik weet alleen niet of dit in de wet zelf of in de toelichting zou moeten staan, of dat dit op een andere manier te organiseren is.

Mijn ervaring binnen bedrijven is dat het bij ongewenst gedrag effectiever is om met elkaar duidelijk te maken welk gedrag wel gewenst is en wat er nodig zou zijn om daar te komen dan slechts te benoemen wat ongewenst is en daar consequenties aan te verbinden. Natuurlijk begrijp ik dat zeker in dit geval (de dreiging van) consequenties noodzakelijk is, anders blijft het terugbrengen van milieuschade helaas vaak hangen in voornemens.