Wijziging Omgevingsregeling eDNA als erkende maatregel
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Venhuizen
|
Datum
|
9 januari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit voorstel?
Door eDNA als erkende maatregel voor het vaststellen van vleermuisverblijfplaatsen op te nemen in de Omgevingsregeling ontstaan verschillende grote problemen met onvoorziene gevolgen. Ten eerste is het volledige onderzoek naar de effectiviteit van deze methodiek nog niet afgerond, waardoor er een voorbarige conclusie wordt getrokken.
Daarnaast stelt het onderzoek van Arcadis dat er nog enkele belangrijke vragen nog niet beantwoord zijn, voornamelijk rond de effectiviteit voor zeer kwetsbare soorten. Hierdoor kan bij toepassing van de methodiek niet worden gesteld dat de aanwezigheid van zwaar beschermde soorten, waaronder meervleermuis, is uitgesloten. Bij toepassing van deze methodiek voor het isoleren van woningen wordt daarom niet voldaan aan de wettelijke verplichting.
Ook wordt er geen eisen gesteld aan wie het eDNA onderzoek kan uitvoeren. Hierdoor kunnen belang hebbende zelf het onderzoek uitvoeren, waardoor er snel sprake kan zijn van belangenverstrengeling.
Verder zorgt het opnemen van eDNA als erkende maatregel in de Omgevingsregeling ervoor dat de huidige methodieken van het vleermuisprotocol en SMP onderzoek in het geding worden gesteld, terwijl deze onderzoeken de basis vormen voor vele renovatie/isolatie projecten. Deze onderzoeken worden als erkend beschouwd omdat Omgevingsdiensten, onderzoeksinstituten en de brancheorganisatie ze onderschrijven, ze zijn echter niet als erkend opgenomen in de Omgevingsregeling.
Dit alles bij elkaar zal het toepassen van deze wijziging er voor zorgen dat de al instabiele staat van instandhouding van de vleermuissoorten in Nederland nog verder zal verslechteren.
Ik wil daarom de overheid verzoeken om te stoppen met het zoeken naar geitenpadjes omtrent natuurzaken en haar verantwoordelijkheid neemt.