Initiatiefwet Hijink afschaffing eigen risico
Reactie
Naam
|
Drs. S. Sana
|
Plaats
|
Leerdam
|
Datum
|
18 april 2023
|
Vraag1
Wilt u reageren op het Voorstel van wet van het lid Hijink tot wijziging van de Zorgverzekeringswet en enkele andere wetten in verband met het afschaffen van het verplicht en het vrijwillig eigen risico? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte heer Hijink,
Dank voor de mogelijkheid van deze internetconsultatie. In praktijk zie ik als huisarts helaas steeds vaker dat geldzorgen een onderdeel van het gesprek in de spreekkamer is geworden. Problemen door geldzorgen maar ook het mijden van zorg of het uitstellen van de noodzakelijke zorg wegens hoogte van eigen risico, passeren regelmatig de revue. Onderhandelen met een patiënt die een noodzakelijke zorg nodig heeft over wel of niet verwijzen of wel of niet voorschrijven van een recept of wel of niet aanvragen van een aanvullend onderzoek, maakt de medische beslisboom lastig in uitvoering. Ik vraag me als huisarts af of de hoogte van eigen risico inmiddels al jaren niet het doel voorbij schiet. Van een kleine bijdrage voor bewustwording over de kosten de zorg nu naar een zorg-remgeld-effect. Dat laatste kan ervoor zorgen dat er onwenselijke vertraging in het zorgproces ontstaat met uiteindelijk mogelijk meer kosten als gevolg. Iets wat niet zelden in de praktijk gebeurt.
Hoewel er inkomensondersteunende maatregelen van de overheid zijn, is het toch de vraag of ze voldoende en voldoende toegankelijk zijn om de mensen, die dagelijks tegen de grenzen van bestaansminimum aan zitten, te weerhouden om medische hulp te zoeken. Uit angst voor de eigen risico/eigen bijdrage.
Eigen risico mag de inmiddels aanwezige gezondheidskloof niet verder vergroten. Als huisarts beschouw ik dit dan ook als een gelegenheid om deze maatregel vanuit het vertrouwen en medemenselijkheid te evalueren. Zeker als het gaat om dreigend verlies van gezonde levensjaren.