Btw-tarief voor elektronische uitgaven
Reactie
Naam
|
AC Buit
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
15 mei 2019
|
Vraag1
Hoe beoordeelt u het concept voorstel voor de wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 betreffende de uitbreiding van de toepassing van het verlaagde btw-tarief met langs elektronische weg geleverde uitgaven?
Beste overheid, het is 2019. Journalistieke uitgaven, of die nou electronisch of op papier zijn, horen gelijk behandeld te worden in het BTW-tarief. Het onderscheid op de fysieke verschijningsvorm is zinloos. Geef digitale journalistieke platformen dezelfde mogelijkheden en voordelen als papieren kranten (of de theoretisch mogelijk papieren versie ervan), zij zijn noodzakelijk voor een journalistiek evenwicht.
Verder lees ik "Er kan verder een onderscheid worden gemaakt tussen uitgaven die enkel gelezen kunnen
worden via een daartoe bestemd platform, zoals een specifiek programma op een telefoon, en
uitgaven die zelfstandig worden geleverd maar die via verschillende platforms kunnen worden
gelezen. Beide uitgaven komen in aanmerking voor de toepassing van het verlaagde btw-tarief,7
indien deze uitgaven vergelijkbaar zijn met een fysieke uitgave waarop het verlaagde btw-tarief
van toepassing zou zijn."
Ik zou hier juist willen verzoeken om platformonafhankelijkheid te bewerkstelligen, zodat publicaties te bereiken zijn voor eenieder die daar rechtmatig toegang toe heeft, zonder dat dit gekoppeld zit aan toegang tot een speciaal merk of model technologie of een door derden beheerd systeem (zoals de playstore/apple store.)
Dit ook in het belang van de toegankelijkheid voor iedereen met een beperking: via open standaarden gepubliceerde uitgaven zijn eenvoudig toegankelijk of toegankelijk te maken via de technieken die er al zijn, waar gesloten technologie ander gebruik vaak uitsluiten. Dit lijkt mij dus een goede gelegenheid om de open toegankelijkheid vast te leggen en deel te maken van de eis om voor btw-verlaging in aanmerking te komen.