Btw-tarief voor elektronische uitgaven
Reactie
Naam
|
Luisterrijk BV (Dhr. H.D. van de Pol)
|
Plaats
|
Haarlem
|
Datum
|
22 april 2019
|
Vraag1
Hoe beoordeelt u het concept voorstel voor de wijziging van de Wet op de omzetbelasting 1968 betreffende de uitbreiding van de toepassing van het verlaagde btw-tarief met langs elektronische weg geleverde uitgaven?
Bij audioboeken is een nadere verscherping van de definitie vereist. Want naast gewone 'gesproken boeken' (voorgelezen fysieke boeken) zijn er diverse varianten in het huidige Nederlandse audioboekenaanbod. We onderscheiden oa:
- verkorte versies van gesproken boeken (geen 1 op 1 fysiek equivalent, maar wel met een duidelijke verwijzing naar auteur en boek
- hoorcolleges (geen fysiek equivalent)
- hoorspelen (geen fysiek equivalent, soms een bewerking van een boek. Bevat soms ook muziek maar gewoonlijk als 'bijkomstig' te duiden)
- (gebundelde) podcasts (geen fysiek equivalent. Bevat soms ook muziek maar gewoonlijk als 'bijkomstig' te duiden)
- kinderaudioboeken met liedjes (combinatie van liedjes en verhaaltjes. Soms zijn de verhaaltjes ook beschikbaar als fysiek boek)
Al deze vormen hebben een ISBN, dus dat kan geen aanvullend criterium zijn.
Als er een BTW-differentiatie optreedt omdat één of meer van bovenstaande varianten onder het hoge tarief blijft vallen dan is een scherpe definitie vereist om de implementatie door de keten (uitgever-distributeur-retailer/uitlener) helder en eenvoudig te maken.
Wij pleiten er overigens voor om alle bovenstaande varianten gelijk te behandelen en onder het lage tarief te laten vallen.