Wetsvoorstel Erfgoedwet
Reactie
Naam
|
Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (Drs. M.C. De Niet)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
12 juli 2014
|
Vraag1
Wat vindt u van de algemene uitgangspunten van de wet zoals in paragraaf 1.3 van de toelichting zijn geformuleerd?
akkoord
Vraag2
Wat vindt u van de bepaling dat overheden deskundigenadvies moeten inwinnen alvorens over te gaan tot het vervreemden van een cultuurgoed of (deel)collectie van hoge kwaliteit?
akkoord
Vraag3
Hoe beoordeelt u de verandering waarmee de zorg voor de rijkscollectie en de financiering van de kosten voor het beheer van de rijkscollectie op structurele wijze wettelijk worden vastgelegd?
akkoord
Vraag4
Wat vindt u van het voorstel om de minister van OCW te verplichten om cultuurgoederen en (deel)collecties van hoge kwaliteit voor de rijkscollectie te aanvaarden als de eigenaar deze kosteloos wenst over te dragen aan de Staat?
akkoord
Vraag5
De Erfgoedwet beoogt andere partijen dan de Staat, zoals bijvoorbeeld musea, beter in staat te stellen om zich te melden als mogelijke koper van een beschermd cultuurgoed dat naar het buitenland dreigt te verdwijnen. In welke mate denkt u dat dit ertoe bijdraagt dat beschermd cultuurgoed voor Nederland wordt behouden?
in voldoende mate
Vraag6
In welke mate denkt u dat het invoeren van een stelsel voor wettelijk geregelde certificering in de archeologie leidt tot de verbetering van de kwaliteit van archeologisch onderzoek?
in voldoende mate
Vraag7
Wat vindt u van de wijze waarop handhaving en toezicht op beheerders van museale cultuurgoederen wordt georganiseerd en geharmoniseerd?
Handhaving en toezicht zou niet alleen op naleving van de wet gericht moeten zijn, maar ook op de wijze waarop de handelingen die voortvloeien uit de wet gedocumenteerd worden, in het bijzonder in digitale informatiesystemen. Deze documentatie dient conform internationale kwaliteitsrichtlijnen voor digitaal duurzame informatiesystemen m.b.t. cultureel erfgoed te zijn. (vgl. Spectrum van het Britse CollectionsTrust en DE BASIS van Digitaal Erfgoed Nederland)
Vraag8
Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
Artikel 2.2: Bij het gebruik maken van digitale media ten behoeve van het tonen van het cultureel erfgoed dat onder de erfgoedwet valt dient op basis van 'pas toe of leg uit' gebruik gemaakt te worden van de ICT-standaarden die onderdeel uitmaken van het landelijke kwaliteitszorgsysteem voor digitaal erfgoed.
Artikel 2.10: Het planmatig beleid zoals in dit artikel voorgesteld dient niet alleen betrekking te hebben op behoud en beheer van de cultuurgoederen, maar ook op het tonen ervan, in het bijzonder met betrekking tot het tonen via digitale media. Het naleven van zorgvuldig opgesteld informatiebeleid is voor erfgoedinstellingen in dit digitale tijdperk een voorwaarde voor het vervullen van de publieke rol.