Wetsvoorstel Erfgoedwet

Reactie

Naam Stichting Duik de Noordzee schoon (MSc. J.W.P. Coolen)
Plaats Monster
Datum 14 juli 2014

Vraag8

Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
Graag reageer ik namens het bestuur van Stichting Duik de Noordzee schoon op de voorgenomen tekst van artikel 5.1 en verder. Wij juichen het toe dat er meer duidelijkheid komt over het doen van opgravingen op cultureel erfgoed op de Noordzee. Het grootschalig bergen van metalen van scheepswrakken is ons al jaren een doorn in het oog. Door deze bergingen vallen scheepswrakken uiteen en eroderen zij sneller. Dit is niet alleen schadelijk voor het cultureel erfgoed zelf maar ook voor de vele wrakduikers die jaarlijks genieten van de mooie scheepswrakken die onze Noordzee rijk is. Wij denken dat het aanscherpen van de definities een stap in de goede richting is en dat hiermee grootschalig bergen van wrakdelen gestopt kan worden.
Wij merken echter graag op dat er ook een grote groep wrakduikers in Nederland is die onderdelen vinden op de zandbodem in de omgeving van scheepswrakken en op basis van de situatie ter plekke inschatten dat deze stukken verloren zullen gaan wanneer zij achtergelaten worden. Vrij liggende stukken zijn sterk onderhevig aan natuurlijke erosie en zullen snel vergaan. Wrakduikers nemen deze onderdelen dan vaak te goeder trouw mee om deze bij thuiskomst te conserveren en te melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die dit ondersteunt met onder andere een vondstenformulier voor melding van maritieme vondsten. Wij roepen de minister hierbij op dit beleid voort te zetten. Hierdoor wordt veel maritiem erfgoed gered van verlies door erosie en komen er vele stukken in de verschillende musea terecht die ons land rijk is. Dit is naar onze mening een waardevolle bijdrage aan de kennisontwikkeling over het maritiem erfgoed in Nederland.
Specifiek verzoeken wij de minister om wrakduikers toe te staan kleine, vrij aan de oppervlakte liggende, onderdelen die los zijn geraakt van scheepswrakken en door erosie verloren dreigen te gaan, te bergen. Daarbij verzoeken wij de minister om als voorwaarde te stellen dat de vinders deze stukken op een juiste manier laten conserveren, met een vondstenformulier melden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de stukken aanbieden aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor wetenschappelijk onderzoek.