Wetsvoorstel Erfgoedwet

Reactie

Naam Stichting Behoud Blazer (Dr. R. Leemans)
Plaats Leeuwarden
Datum 6 juli 2014

Vraag1

Wat vindt u van de algemene uitgangspunten van de wet zoals in paragraaf 1.3 van de toelichting zijn geformuleerd?
In de omschrijvingen ontbreekt het varend erfgoed. Dat is een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed. Er zijn vele oude schepen uit zowel de oude zeiltijd als ook begin van de gemotoriseerde vaart. Deze schepen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van onze huidige samenleving.

Vraag2

Wat vindt u van de bepaling dat overheden deskundigenadvies moeten inwinnen alvorens over te gaan tot het vervreemden van een cultuurgoed of (deel)collectie van hoge kwaliteit?
Er dient gebruik gemaakt te worden van de beschikbare expertise op dit gebied, zowel binnen als buiten de overheid.

Vraag3

Hoe beoordeelt u de verandering waarmee de zorg voor de rijkscollectie en de financiering van de kosten voor het beheer van de rijkscollectie op structurele wijze wettelijk worden vastgelegd?
De zorg en financiering van het varend cultureel erfgoed kan zowel bij de overheid liggen als bij de particulier. Dat laatste is meestal het geval. Echter kan de overheid hierin ondersteunend zijn door vrijstellingen o.a. van beperkende bepalingen.

Vraag4

Wat vindt u van het voorstel om de minister van OCW te verplichten om cultuurgoederen en (deel)collecties van hoge kwaliteit voor de rijkscollectie te aanvaarden als de eigenaar deze kosteloos wenst over te dragen aan de Staat?
Lijkt mij goed.

Vraag5

De Erfgoedwet beoogt andere partijen dan de Staat, zoals bijvoorbeeld musea, beter in staat te stellen om zich te melden als mogelijke koper van een beschermd cultuurgoed dat naar het buitenland dreigt te verdwijnen. In welke mate denkt u dat dit ertoe bijdraagt dat beschermd cultuurgoed voor Nederland wordt behouden?
Er dient door de overheid goedkeuring gegeven te worden indien een in Nederland geregistreerd erfgoed onderdeel naar het buitenland dreigt te gaan. Dat zou dan ook voor het varend erfgoed moeten gelden omdat nu per jaar 100 schepen uit Nederland verdwijnen.

Vraag6

In welke mate denkt u dat het invoeren van een stelsel voor wettelijk geregelde certificering in de archeologie leidt tot de verbetering van de kwaliteit van archeologisch onderzoek?
Voor de zee-archeologie is het goed dat er beschermende regels komen welke praktisch uitvoerbaar zijn.

Vraag7

Wat vindt u van de wijze waarop handhaving en toezicht op beheerders van museale cultuurgoederen wordt georganiseerd en geharmoniseerd?
Voor het varend erfgoed kan gebruik gemaakt worden van reeds bestaande organisaties zoals het Nationaal Register Mobiel Erfgoed en het Nationaal Register Varend Erfgoed. Dezen kunnen opgenomen worden in de Erfgoed Monitor en de Erfgoedbalans.

Vraag8

Wilt u nog op andere onderdelen van dit wetsvoorstel reageren?
Ook varend erfgoed is erfgoed dat erkenning en bescherming nodig heeft!