Wetsvoorstel Erfgoedwet

Reactie

Naam C Hartong
Plaats Bussum
Datum 23 juni 2014

Vraag1

Wat vindt u van de algemene uitgangspunten van de wet zoals in paragraaf 1.3 van de toelichting zijn geformuleerd?
Goed

Vraag2

Wat vindt u van de bepaling dat overheden deskundigenadvies moeten inwinnen alvorens over te gaan tot het vervreemden van een cultuurgoed of (deel)collectie van hoge kwaliteit?
Goed. Elk museum zou een deskundige in huis moeten hebben die kan adviseren over ontzamelen.

Vraag3

Hoe beoordeelt u de verandering waarmee de zorg voor de rijkscollectie en de financiering van de kosten voor het beheer van de rijkscollectie op structurele wijze wettelijk worden vastgelegd?
Ik beoordeel het als niet compleet. Het is niet de rijkscollectie die structurele financiering nodig heeft, maar meer een nationale kern(collectie) van Collectie Nederland, (een deel van) de rijkscollectie KAN daar deel van uit maken, dat zal moeten blijken uit nader onderzoek.

De rijkscollectie zou moeten veranderen in een collectie die de kern vormt van de Nederlandse geschiedenis en relevante maatschappelijke ontwikkelingen (een collectie die zich kan verspreiden over meerdere instellingen en eigenaren).
Door onder één naam één collectie te benoemen kan er van daaruit worden gewerkt aan het inzichtelijk maken van de collectie aan het publiek bij de juiste instellingen.

Vraag4

Wat vindt u van het voorstel om de minister van OCW te verplichten om cultuurgoederen en (deel)collecties van hoge kwaliteit voor de rijkscollectie te aanvaarden als de eigenaar deze kosteloos wenst over te dragen aan de Staat?
Goed, maar alleen als er vanuit een nationale collectie wordt gedacht. Objecten moeten worden opgenomen als deze voor Nederland onmisbaar zijn. Bij opname in de rijkscollectie moeten deze objecten vervolgens zo toegankelijk mogelijk worden voor het publiek: dan kan fysiek middels collectiemobiliteit / uitlenen en digitaal via een digitale presentatie.

Vraag5

De Erfgoedwet beoogt andere partijen dan de Staat, zoals bijvoorbeeld musea, beter in staat te stellen om zich te melden als mogelijke koper van een beschermd cultuurgoed dat naar het buitenland dreigt te verdwijnen. In welke mate denkt u dat dit ertoe bijdraagt dat beschermd cultuurgoed voor Nederland wordt behouden?
Ik ben bang dat het niet veel zal uitmaken. Musea blijven kampen met geldproblemen. Je kan er niet op rekenen dat musea alles wat wordt aangeboden kunnen overkopen.
het verbeteren van de communicatie tussen instellingen zal wel helpen, maar zal niet alles dekken. Het zou goed zijn als musea nu al beter gaan communiceren over hun collectieprofielen. Zo kan er duidelijk worden benoemd waar de overlap in collecties zit. Dan kan je van tevoren al beter nadenken over waar de collectie het beste op zijn plaats is.