De volgende partijen zijn direct of indirect belanghebbenden bij deze wijziging:
· Geschilleninstanties: op grond van de Wkkgz moeten zorgaanbieders aangesloten zijn bij een door de minister van VWS erkende geschilleninstantie. Met dit wetsvoorstel worden aan deze geschilleninstanties extra eisen opgelegd om de kwaliteit van de geschillenbeslechting te verhogen.
· Zorgaanbieders: dit wetsvoorstel legt aan zorgaanbieders extra verplichtingen op. Zo moeten zij toestemming vragen aan de cliënt als zij de klachttermijn nog een keer willen verlengen.
· Cliënten: de rechtspositie van cliënten wordt met dit wetsvoorstel versterkt. Zo worden in een geschillenprocedure geschilleninstanties verplicht om de cliënt te horen, tenzij de cliënten dat niet wil. Ook krijgen zij recht op mondelinge terugkoppeling van een calamiteitenonderzoek en moeten zij instemmen met verlenging van een klachttermijn.
· CIBG: uitvoeringsorganisatie die namens de Minister belast is met het verlenen, weigeren of intrekken van erkenningen voor geschilleninstanties.
· Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ): toezichthouder op de Wkkgz. Doel van dit wetvoorstel is onder meer dat de IGJ haar toezicht efficiënter kan inrichten. Ook wordt het instrumentarium van de IGJ om handhavend op te treden richting de geschilleninstanties uitgebreid.
· Organisaties van zorgaanbieders: bij organisaties van zorgaanbieders valt te denken aan de vele verschillende brancheverenigingen. Organisaties van zorgaanbieders zijn mede-oprichter van de geschilleninstanties onder de Wkkgz
· Cliëntenorganisaties: cliëntenorganisaties zijn mede-oprichter van de geschilleninstanties onder de Wkkgz.