Wetsvoorstel aanscherping eisen examencommissies mbo

Reactie

Naam Rijn IJssel (BSC E.M. Bijster)
Plaats Arnhem
Datum 15 juli 2015

Vraag1

Wat vindt u van de taken die het bevoegd gezag krijgt voor de instelling, benoeming en samenstelling van de examencommissie (artikel 7.4.5)?
Het is voor iedereen duidelijk dat er nu een bepaalde verantwoordelijkheid ligt, ook bij het bevoegd gezag. En het is fijn dat er duidelijk omschreven is wat er nu van hen verwacht wordt.

Vraag2

Wat vindt u van de taken en bevoegdheden die de examencommissies krijgen (artikel 7.4.5a)?
Een aantal van de taken waren her en der al beschreven. Het is prettig om alles belegd te hebben in de wet en om ze op een rijtje te hebben. ook voor de organisatie vormt dit een motivatie om eigen beschrijvingen tegen het licht te houden. Ook is het prettig om te merken dat een examencommissie meer bevoegdheden heeft als men nu dacht.

Vraag3

Wat vindt u van de verplichting betreffende de instellingsverklaring in het middelbaar beroepsonderwijs (artikel 7.4.6a)? (Het voortgezet en hoger onderwijs kennen al een dergelijke verplichting.)
Het feit dat examencommissies verplicht een instellingsverklaring af moeten geven aan een student als deze erom vraagt is een zeer goede en wenselijke ontwikkeling. Echter het onderscheid tussen onderwijs en examinering zou nadrukkelijker tot zijn recht moeten komen in de beschrijving waaraan deze instellingsverklaring moet voldoen. Zeker gezien het feit dat de inspectie kan controleren of de gronden waarop de instellingsverklaring afgegeven is correct zijn. Het is wenselijk om richtinggevend te zijn in wetgeving, zeker aangezien dit document een beoogd civiel effect heeft. Bijvoorbeeld door op te nemen dat alleen door de examencommissie vastgestelde resultaten vermeld kunnen worden op de instellingsverklaring. Het ontwikkelen van een ministeriële regeling model voor de instellingsverklaring is ons inziens zeer wenselijk en noodzakelijk. Zo kan het civiel effect geborgd worden en volgen alle scholen hetzelfde voorbeeld.
We gaan nadrukkelijk tegen het advies van de MBO-raad, AOC Raad, NRTO en SBB in.

Vraag4

Hebt u overige opmerkingen ten aanzien van het concept wetsvoorstel?
Gezien het beoogde civiele effect van de instellingsverklaring willen wij benadrukken dat het belangrijk is om hier een ministeriële regeling model voor de instellingsverklaring op te ontwikkelen. Zo wordt ook voorkomen dat er een wir war aan verschillende vormen worden ontwikkeld en buiten dat, dan geeft dit ook de mogelijkheid om de behaalde en vastgestelde resultaten van de examens te vermelden en deze op waardepapier weer te geven, ondertekend door de examencommissie. Zo verkrijgt dit document maatschappelijke waarde.