actualisatie van bijlage D - excretieforfaits
Reactie
Naam
|
VOF Mensink (G.M. Mensink)
|
Plaats
|
Dedemsvaart
|
Datum
|
13 augustus 2019
|
Vraag1
Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Geachte heer/ mevrouw,
Sinds juli 2015 is onze melkveesector gevangen in het fosfaatrechten stelsel. Deze fosfaatrechten zijn toegekend op basis van de productiecategorie van onze melkveestapel afgeleverd aan onze melkfabriek met als maximale categorie van 49.3 kg fosfaat per koe. Deze categorie behoorde bij een productie van 10.624 kg melk per koe per jaar, onafhankelijk of de productie hoger lag. Wij mogen toch aannemen dat deze categorieën wetenschappelijke onderbouwd waren.
Inmiddels is het wel duidelijk geworden dat dit stelsel er toe geleid heeft dat er vele gezonde dieren in een vroegtijdig stadium van goede en gezonde bedrijven zijn vertrokken.
Sinds jaren werken wij aan een duurzaam en grondgebonden bedrijf. Hiervoor hebben wij forse investeringen gedaan in een duurzame en emissiearme stal (2011) en het binden van cultuurgrond aan ons bedrijf door zowel huur als koop. Daarnaast werken wij aan biodiversiteit doormiddel van ANLB gronden. Eigenlijk het ‘ideale’ plaatje welke onze minister continu naar voren brengt.
In de afgelopen jaren voelen wij als jonge ondernemers ons echter fors in de koude kleren gezet door de overheid door ten eerste een emotionele onderscheid te maken tussen een grondgebonden en niet-grondgebonden bedrijf. Hierdoor zijn er bij ons 8,3% van de fosfaatrechten afgenomen of zoals de overheid het netjes noemt; afgeroomd. Nu worden wij als bedrijf wederom geconfronteerd met een nieuwe korting op basis van de melkproductie. Waar wij eerst voldoende hadden aan 49.3 kg fosfaat per koe zijn wij voor dezelfde koe 54.7 kg nodig in 2020. Dit betekend voor ons bedrijf wederom een ‘korting’ maar nu van maar liefst 11%.
Zoals al aangegeven willen wij werken aan een duurzaam bedrijf. Wij worden echter door de overheid wederom gekort. Wij zijn genoodzaakt om wederom dieren af te stoten met een verlies van omzet tot gevolg. Deze omzet is echter wel noodzakelijk om ons bedrijf financieel gezond te houden en ruimte te hebben om te verduurzamen. Concreet, de geplande aankoop van zonnepanelen staat nu op losse schroeven nu we 11% gekort worden.
Mocht de overheid overgaan naar deze nieuwe maatregel dan gaan we graag in gesprek wat de overheid kan betekenen voor de relatief hogere financierings- en overige lasten en/of financiële ruimte te bieden om toch nog verder te kunnen verduurzamen.
Met vriendelijke groet,
VOF Mensink
A.J.G. Mensink
G.M Mensink
Bijlage