actualisatie van bijlage D - excretieforfaits
Reactie
Naam
|
D. Verhoef
|
Plaats
|
Nieuwerbrug aan den Rijn
|
Datum
|
13 augustus 2019
|
Vraag1
Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Geachte lezers,
Graag maken wij gebruik van deze mogelijkheid om te reageren op de voorgestelde actualisatie van bijlage D excretieforfaits van de meststoffenwet.
Op ons melkveebedrijf hebben wij op 3 januari 2018 een beschikking ontvangen voor de fosfaatrechten op basis van onze werkelijk geproduceerde melk te weten >8.500 kg. Deze is middels een herziene beschikking van 16 oktober 2018 herzien omdat wij op ons bedrijf meer dan 50% verzuivelen. Hier hebben wij destijds ook bezwaar op gemaakt, maar werd ongegrond verklaard. Wet was nu eenmaal wet. De reden van ons bezwaar vorig jaar was mede om hetgeen nu gebeurd. Eerst krijgen we een beschikking voor de werkelijke geproduceerde kg melk, daarna wordt deze herzien en krijgen we een nieuwe beschikking met een melkproductie veel lager. Weg 782 kg fosfaatrechten! En nu moet we vanaf 2020 gaan rekenen met 2,6 kg fosfaat per koe meer. Het kan toch echter niet zo zijn dat we zelfs met minder koeien houden als op 2 juli 2015, bij benadering net zoveel melk produceren en dan nu als gevolg van een actualisering van cijfers van erg lang geleden (de bestaande regeling van 7.500 kg melk en ureum van 26 bestaat volgens onze informatie al sinds 2006, de invoering van de huidige gebruiksnormen benadering van de meststoffenwet), worden geconfronteerd met het feit dat we meer dan >800kg (2,6 kg per koe) kg fosfaat aan moeten kopen!
Onze dringende oproep is dan ook om of de 1e beschikking van januari 2018 te laten gelden, de herziende beschikking van oktober met de huidige zuivelnorm aan te passen naar de nieuwe zuivelnormen (volgens de "Excretieforfaits van de meststoffenwet") of als dit beide niet mogelijk is de forfaitaire productie gelijk te houden. Mochten wij stoppen met zelfzuivelen, wat op deze manier bijna onmogelijk is, dan heeft ons bedrijf een niet representatieve hoeveelheid fosfaatrechten toebedeeld gekregen passende bij de werkelijke productie van het bedrijf. Stoppen met kaasmaken is dus eigenlijk geen optie meer met deze nieuwe normen.
Wij hopen dat u iets doet met onze zorgen?
Vriendelijke groet,
D. Verhoef