actualisatie van bijlage D - excretieforfaits
Reactie
Naam
|
WBGJ Litjens
|
Plaats
|
Puiflijk
|
Datum
|
24 juli 2019
|
Vraag1
Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Geachte,
Bij deze maak ik bezwaar tegen het aanpassen van de definitie van een zoogkoe (120) tav minimaal 1 jaar geleden voor het laatst gekalfd. Er wordt in het voorstel de aanname gemaakt:
"Doorgaans zullen deze dieren in ieder geval tot twaalf maanden nadat zij hun laatste kalf hebben gekregen worden gemolken. "
Allereerst vraag ik mij af op welke data deze aanname is gebaseerd? De termijn van 1 jaar veel te lang voor laagproductieve dieren, zoals bijvoorbeeld dubbeldoelrassen of bedrijven met een zeer groot aandeel gras in het rantsoen. Op deze bedrijven rendeert het om koeien al veel eerder niet meer te melken en af te mesten. In een enkel geval kan het besluit een koe af te mesten al een paar weken na afkalven genomen worden.
Voor zowel de kwaliteit van het vlees, het totale karkasgewicht en het klimaat is het beter is om melkkoeien de tijd te geven om nog een paar maanden of langer te worden afgemest. Als deze afmestmaanden nog binnen de termijn van 1 jaar na afkalven liggen, is het een kostbare zaak om deze koeien af te mesten, er zijn dan immers fosfaatrechten nodig.
Informatie over de klimaatimpact van vlees van melkkoeien tov pure (vaak import) vleeskoeien:
" Wat betreft de carbon footprint van rundvlees is er een fors verschil tussen vleesrunderen en de (Nederlandse) ‘dubbeldoel’ runderen voor melk én vlees. Wereldwijd heeft rundvleesproductie van melkkoeien een voetafdruk van 18,2 kg CO2eq/kg, terwijl rundvlees vanuit de vleesveehouderij op 67,6 uitkomt."
https://www.vlees.nl/themas/milieu-techniek/footprint-co2/
https://www.wur.nl/nl/nieuws/Revival-van-de-Nederlandse-dubbeldoel-runderrassen.htm
De voorgestelde wijziging is een zeer sterke ontmoediging om als melkveehouder zelf koeien af te mesten tot een bepaalde kwaliteit, bijv benodigd voor afzet in de korte keten. In het kader van effect op klimaat en kringlooplandbouw stuurt dit voorstel ook de verkeerde kant op.
Mocht de wijziging toch worden doorgezet, dan is een ander punt is hoe om te gaan met bedrijven die zoogkoeien hadden op de referentiedatum voor fosfaatrechten, welke volgens de nieuwe definitie een melkkoe zouden moeten zijn. Ik ga er vanuit dat deze bedrijven dan de extra fosfaatrechten automatisch erbij krijgen.
Hoogachtend,
Wilbert Litjens
Melkveehouder