actualisatie van bijlage D - excretieforfaits
Reactie
Naam
|
JM van Bergen (JM van Bergen)
|
Plaats
|
Oeffelt
|
Datum
|
14 augustus 2019
|
Vraag1
Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Ik maak bezwaar tegen een aantal zaken.
code 120. Uw voorstel is om de regels aan te passen. Pas 365 dagen na afkalven zou een koe naar code 120 mogen. Dit is natuurlijk absurt.
Ten eerste is code 120 ook voor zoogkoeien. Koeien die afkalven en weinig melk geven kunnen in de wei gestuurd worden met wat kalveren en vet gemest worden. Dit zijn dan dus weide of zoogkoeien of vleeskoeien. Ook kunnen vaarzen afkalven met wrang, geen melk geven en afgemest moeten worden. Daarnaast kunnen allerlei klachten ontstaan na het afkalven zoals baarmoeder ontsteking, buikvlies ontsteking, ketose uieronsteking etc etc etc die ervoor zorgen dat de melkproduktie of de reproduktie wegvalt en deze dieren in aanmerking komen om afgemest te worden. Onzin natuurlijk om dergelijke dieren dan tot een jaar na afkalven als melkkoe mee te tellen.
Daarnaast maak ik bezwaar tegen het verdrievoudigen van de fosfaat produktie van mest jongvee code 122. ik mest zelf dergelijke dieren en voer ze dus dagelijks en merk dat deze dieren minder voer verbruiken dan melkvee jongvee van boven 1 jaar. En dat is ook logisch omdat deze categorie niet ver boven het jaar gaat terwijl melkvee jongvee in principe altijd over de 2 jaar gaat dus het jaar tussen 1 en 2 altijd vol zal maken. Daarnaast is dergelijk oud mestvee langsaam groeiend met wat hooi wat sowiezo met minder toekan. De werkelijke waarde ligt dus rond de 15.
Ook maak ik bezwaar tegen de nieuwe code 103. Onzinnig om voor een dergelijke kleine groep die nauweliks afwijkt van 102 een aparte groep te gaan maken
mvrgr Hans van Bergen
Oeffelt
hansvbergen@live.nl