actualisatie van bijlage D - excretieforfaits

Reactie

Naam Rotteveel Boerenkaas V.O.F. (M.E. van der Meer)
Plaats Rijpwetering
Datum 12 augustus 2019

Vraag1

Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Geachte heer, mevrouw,

Graag maken wij gebruik van deze mogelijkheid om te reageren op de voorgestelde actualisatie van bijlage D excretieforfaits van de meststoffenwet.

Op ons melkveebedrijf hebben wij in januari 2018 een beschikking ontvangen voor de fosfaatrechten op basis van onze werkelijk geproduceerde melk te weten > 7.964kg. Deze beschikking is half oktober (!) 2018 naar beneden bijgesteld naar de forfaitaire melkproductie van 7.500kg melk, omdat we meer dan 50% van onze melk zelf verzuivelen. Wij hadden toen al het hele jaar 2018 toegewerkt naar de in januari ontvangen beschikking, wat ertoe geleid heeft dat wij in november 2018 op stel en sprong nog 100kg fosfaatrecht hebben bijgekocht (is tot op heden de duurste periode geweest), om geen economisch delict te plegen. Op de beschikking van oktober 2018 hebben wij bezwaar gemaakt. In ons bezwaar, waar tot op heden geen beslissing in is genomen, hebben we aangegeven het niet eens te zijn met de inname van ons eerder toegekende fosfaatrechten door de 50% verzuivelingsregel. Dit omdat dit ons verplicht meer dan 50% te blijven verzuivelen, maar ook omdat het risico bestaat dat de oude, forfaitaire norm van 2006 wordt aangepast. En dat dreigt nu dus te gebeuren.

Het kan toch niet zo zijn dat als we net zoveel dieren houden als op 2 juli 2015, deze dieren niet meer melk produceren en er nota bene in oktober 2018 141kg aan fosfaatrechten wordt ingenomen door de 50% verzuivelingsregel, we dan nu als gevolg van een actualisering van cijfers meer dan 260 kg fosfaat aan moeten kopen! Daarnaast is de nieuwe forfaitaire norm die gesteld wordt van 8.447 voor ons veel te hoog. Zeker met de nadruk op kringlooplandbouw, waarbij het gebruik van krachtvoer wordt ontmoedigd en we onze producties op peil moeten houden met voornamelijk gras, is dit voor ons bedrijf geen haalbare kaart. We zouden dus gedwongen worden fosfaatrechten te kopen waar geen opbrengst tegenover staat!

Onze dringende oproep is dan ook om de 1e beschikking te laten gelden of de oude norm van 7.500kg te handhaven.

Met vriendelijke groet,
Marjolijn en Erik Rotteveel