actualisatie van bijlage D - excretieforfaits

Reactie

Naam Kon Agrarisch Advies (Ing G Kon)
Plaats Lexmond
Datum 12 augustus 2019

Vraag1

Op alle onderdelen van de wijzigingsregeling kan een reactie worden gegeven.
Geachte heer/mevrouw,

Als agrarisch adviseur maak ik mij ter dege zorgen over de wijzigingen welke voorgesteld worden door u. Zo is het beleid om een vetweier te hanteren als diercategorie 101 zeer verontrustend. Waar is de juridische basis om eerst op bepaalde dieren geen fosfaatrechten toe te delen en nu deze wel in het fosfaatrechtenstelsel te betrekken. Er zijn legio hobby-boeren of natuurorganisaties die uitstoot melkveekoeien die niet meer gemolken worden, vetmesten in het land. Ik heb ook een eigen bedrijf. Ik heb nu opeens fosfaatrechten nodig voor een koe die ik stop met melken en dan wil vetmesten. U dient te begrijpen dat die koeien die vetgemest worden, soms maar een paar maanden gemolken worden. Bij lange niet een heel jaar. Wij melken zelfs een standaard melkkoe minder dan een jaar. Dit is ongehoord oneerlijk van de RVO.
U geeft de doodsteek aan de vetweiers, bedrijven die in de zomer koeien in het land jagen. Zij hebben geen fosfaatrechten toegedeeld gekregen, hebben ook vaak helemaal geen fosfaatrechten en nu kunnen ze geen dieren meer houden? Met een pennestreek de hobby en inkomsten van een groep boeren kapot maken valt wat mij betreft niet in de definitie van 'goed beheer van de overheid'.

Tevens is het zeer discutabel om niet de onderliggende berekeningen van de excretieforfaits te publiceren. Gelukkig heeft de Tweede Kamer hier een stokje voor gestoken. Waarom wordt er niet gewacht op de onderzoeken van het Mesdagfonds? En waarom is de reactietijd maar zo kort en wel zo midden in de vakantie?

Tevens zet ik vraagtekens bij de berekening van de fosfaatexcreties. Deze gaat nu 0.8% gemiddeld verlaagd worden voor melkkoeien en 4% voor jongvee. Als ik kijk naar alle kringloopwijzer/bex uitslagen zie ik bijna altijd een voordeel, bij intensieve boeren wel tot 30%. Het fosfaatgehaltes in het krachtvoer is fors verlaagd. Mijn ervaring is dat de excretienormen wel meer dan 0.8% verlaagd zouden worden voor melkkoeien. Het CBS publiceert ook de cijfers van de fosfaatproductie van Nederland, als je dat afzet tegen de excretienormen dan is er ook een groter gat van die 0,8% en 4%.

Mijn reactie over de zelfzuivelaars staat in het word-document welke ik bijvoeg. Dit in verband met de hoeveelheid karakters welke ik mag gebruiken.

Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Ing. G. Kon
Eigenaar van Kon Agrarisch Advies
bertel@konagrarischadvies.nl

Bijlage