Besluit experiment cross-over kwalificaties

Reactie

Naam jan de kanter
Plaats nijmegen
Datum 6 oktober 2015

Vraag1

Bent u van mening dat de maatregelen uit dit besluit bijdragen aan het bereiken van de doelstelling die wordt beschreven in paragraaf 1 van de toelichting, te weten het mogelijk te maken dat mbo-instellingen snel kunnen inspelen op opkomende, cross-sectorale beroepen?
Nee.
Ook op dit moment hebben onderwijsinstellingen de mogelijkheid in te spelen op ontwikkelingen. Via de keuzedelen. Deze hebben zelfs een grotere flexibiliteit dan de 'kwalificatie' en er kan sneller mee worden gehandeld..
Het enige effect kan zijn dat op korte termijn en tijdelijk men er weer even aan denkt.

Vraag2

Met dit besluit krijgen mbo-instellingen, in samenwerking met het (regionale) bedrijfsleven, de mogelijkheid om een kwalificatie samen te stellen uit delen van bestaande kwalificaties. Wat vindt u hiervan?
De essentie is niet het 'kunnen samenstellen'. Uitgangspunt is een vraag vanuit de arbeidsmarkt. En als voor het beantwoorden van die vraag het nodig is te putten uit verschillende domeinen dan doe je dat.

Vraag3

In het besluit zijn voorwaarden opgenomen, onder andere om de meerwaarde van de cross-over kwalificatie en het belang van deelnemende studenten te waarborgen. Kunt u zich vinden in deze voorwaarden?
De valkuil is dat men te graag wil inspringen op een hype of een vraag van een zeer specifiek bedrijf (functie ipv beroep) . Ook de 'goede naam van de school (PR/Marketing)'kan een onterechte verleiding zijn.
Weet niet of deze gevaren voldoende worden gedekt.

Vraag4

Om onnodige administratieve lasten te voorkomen, is de aanvraagprocedure in dit besluit opgedeeld in twee fasen. Wat vindt u hiervan?
geen mening

Vraag5

Heeft u nog overige opmerkingen bij het besluit?
Als de 'markt goed zou functioneren' was dit voorstel niet nodig. Dan zouden organen als mbo-raad en/of bedrijfsleven al dan niet via hun overlegplatform SBB hier al lang vorm aan hebben gegeven. Het is hun primaire taak: afstemming onderwijs op de arbeidsmarkt.
Misschien is het beter te kijken hoe dit proces is te optimaliseren en te verbeteren.