Besluit experiment onderwijszorgarrangementen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 1 december 2021

Vraag1

Wat vindt u van het experimenteerbesluit? Wij vragen u specifiek te reageren door mogelijke onjuistheden te benoemen, aanvullingen te doen en praktische voorbeelden te geven.
Goed om onderwijs-zorgarrrangementen mogelijk te maken op de plek waar het het best passend is voor het kind. Voor sommige kinderen is dit in een school met een combinatie van onderwijs en zorg (multidisciplinaire) dagbehandeling. Voor anderen is dit op een locatie voor multidisciplinaire dagbehandeling waaraan onderwijs wordt toegevoegd (onderwijs wordt geboden dus niet waar een zorgorganisatie een leerkracht inhuurt.
We zijn al meer dan 20 jaar bezig om een breed pallet van onderwijs en zorg mogelijk te maken voor kinderen/jongeren op de plek die het best voor hen past. Fijn als er nu na de experimenteer ruimte regelgeving komt dit proces faciliteert. Nu zitten wet en regelgeving vanuit onderwijs en zorg elkaar regelmatig in de weg. En kost het een ieder veel tijd om dingen mogelijk te maken. Fijn dat er in de komende 5 jaar met de experimenteerruimte vanaf geweken kan worden in belang van kind en gezin.

Vraag2

Zijn de vier afwijkingsmogelijkheden die worden gecreëerd in het experimenteerbesluit voor u voldoende om de beoogde doelgroep meer maatwerk te kunnen bieden?
Dit lijkt voor nu voldoende. Het moet wel flexibel zijn omdat het om maatwerk gaat. Wanneer een kind start kan het intensiever zijn, dan wanneer alles staat.Echter kan er in het leven of de omgeving van een kind iets gebeuren (nieuwe ontwikkelingsfase of bijvoorbeeld ouders die gaan scheiden) die grote impact hebben op kinderen met een grote ondersteuningsvraag waardoor zij opdat moment terug kunnen vallen in functioneren en de begeleidingsbehoefte intensiever is.

Vraag3

Is de route die wordt gekozen voor vrijgestelde jongeren werkbaar?
Voor vrijgestelde jongeren wordt nu de ruimte gelaten om ze nog zonder onderwijsplicht aan het onderwijs deel te laten nemen. Waarom wordt hier terughoudend mee omgegaan?

Vraag4

Wij vragen uw aandacht voor de voorwaarden voor deelname voor de initiatieven. Hoe kijkt u aan tegen de uitvoerbaarheid?
Onderwijs en zorg moeten het met de betreffende partijen als gemeenten, samenwerkingsverband, leerplicht, zorgkantoor, ziektekostenverzekering in samenspraak gaan vormgeven. Met daarbij ook de inspectie van onderwijs als het gaat om onderschrijding onderwijstijd. Belangrijk om ook te blijven kijken naar de IGJ omdat zorgaanbieders ook kwaliteitskaders moeten voldoen en zoals eerder gezegd wet en regelgeving elkaar nog weleens in de weg zit.