Besluit experiment onderwijszorgarrangementen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Culemborg
|
Datum
|
8 november 2021
|
Vraag1
Wat vindt u van het experimenteerbesluit? Wij vragen u specifiek te reageren door mogelijke onjuistheden te benoemen, aanvullingen te doen en praktische voorbeelden te geven.
De mogelijkheid van proeftuin vind ik goed.
Er is erkenning voor het vastlopen van bestaande regels en systemen, dat vind ik goed.
Er wordt wel een flinke investering gevraagd van deelnemers (zoals verplichte aanwezigheid en documentatie), waarvan ik denk dat dit onevenredig een beroep doet op (kleine) organisaties, die toch al veel belast zijn in de praktijk. Er staat dan ook niets tegenover in financiële zin, aan deelname. Daar zou het ministerie een compensatie voor kunnen bieden.
Verder vind ik het niet meer dan logisch dat er aandacht komt voor een diversheid aan behoeftes in zorg en onderwijs, als het gaat om kinderen en jeugd die, zonder eigen toedoen, niet aansluiten aan de maatschappelijke, gemiddelde, norm.
Vraag2
Zijn de vier afwijkingsmogelijkheden die worden gecreëerd in het experimenteerbesluit voor u voldoende om de beoogde doelgroep meer maatwerk te kunnen bieden?
Onderwijstijd:/ Kerndoelen: /Wet en Regelgeving: Dat zal moeten blijken. De vraag is ook hoeveel ruimte is er om af te wijken? En zijn er voldoende middelen en expertise om deze jongeren/ kinderen te begeleiden? Want als dit laatste er niet is, dan is afwijken van de gestelde normen, niet per se zinvol of haalbaar.
Vraag3
Is de route die wordt gekozen voor vrijgestelde jongeren werkbaar?
Daarover kan ik alleen in ons eigen initiatief oordelen: Linawijs.
- Er gaat nog steeds wel veel tijd naar administratie. Dat is voor de jongeren niet per se vervelend, maar voor ouders en begeleiders en stichting wel. Er moet veel verantwoord worden, naar 2 gebieden (onderwijs én zorg).
- Door de gestelde uren, is vakantie nemen op dezelfde tijden als vrienden, niet mogelijk in de praktijk. Er zijn 5 weken beschikbaar, dit komt niet overeen met onderwijsstelsel.
- Verder sluit de gekozen vorm wel beter aan bij de behoeftes van het kind. Er is meer individuele begeleiding. Er is volop samenwerking met ouders. Er wordt meer tegemoet gekomen aan de behoefte aan veiligheid. Er is sprake van veel hersteltijd, ten gevolge van eerdere mislukkingen in het reguliere systeem. Dat laatste is complex en vraagt veel tijd, aandacht en expertise.
Vraag4
Wij vragen uw aandacht voor de voorwaarden voor deelname voor de initiatieven. Hoe kijkt u aan tegen de uitvoerbaarheid?
Daar kan ik niet veel over zeggen, omdat deze voorwaarde mij niet bekend zijn.