Besluit experiment onderwijszorgarrangementen
Reactie
Naam
|
De Onderwijsspecialisten (H Loeffen)
|
Plaats
|
Arnhem
|
Datum
|
9 november 2021
|
Vraag1
Wat vindt u van het experimenteerbesluit? Wij vragen u specifiek te reageren door mogelijke onjuistheden te benoemen, aanvullingen te doen en praktische voorbeelden te geven.
Over het geheel is dit een mooi en goed plan. Graag breng ik echter één punt onder uw aandacht. Wij merken in onze 25 so-vso scholen nu al dat het verzorgen van een onderwijsaanbod aan leerlingen met een zware ondersteuningsbehoefte en/of een ernstige meervoudige beperking, een zware financiële last met zich meebrengt voor de SWV-en. Het aantal leerlingen uit deze doelgroep dat gebruik maakt van het recht op onderwijs neemt stevig toe. De ondersteuningsbehoefte vraagt doorgaans om een TLV-midden of hoog. De meeste van deze kosten zaten niet in het vastgestelde startbudget van de SWV-en in 2014, dit omdat deze doelgroep leerlingen in de periode voor 2014 (start passend onderwijs) in veel beperktere mate gebruik maakte van onderwijs. Daar komt nu deze doelgroep bij. Een potentieel van 15.000 leerlingen. De kosten daarvan voor het SWV zullen bij een definitieve invulling na een hopelijk succesvol experiment, fors zijn.
Graag wil ik u vragen hier rekening mee te houden bij de verdere uitwerking van deze plannen en dat ook al te doen voor de huidige situatie.
Vraag2
Zijn de vier afwijkingsmogelijkheden die worden gecreëerd in het experimenteerbesluit voor u voldoende om de beoogde doelgroep meer maatwerk te kunnen bieden?
Ja, maar het SWV zou ook financieel gecompenseerd kunnen worden voor de extra kosten van dit experiment.
Vraag3
Is de route die wordt gekozen voor vrijgestelde jongeren werkbaar?
ja.
Vraag4
Wij vragen uw aandacht voor de voorwaarden voor deelname voor de initiatieven. Hoe kijkt u aan tegen de uitvoerbaarheid?
Deze lijkt mij uitvoerbaar.