Wijzigingsbesluit financiële bepalingen bodemsanering
Reactie
Naam
|
Werkgroep Bodem (WEB) gelieerd aan VNG (Secretaris WEB MJ Vergeer)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
10 maart 2016
|
Vraag1
Wat vindt u van het ontwerp tot wijziging van het besluit financiele bepalingen bodemsanering?
Onderstaande reactie wordt verstuurd namens de Werkgroep Bodem van VNG:
Vanuit gemeentelijke zijde zijn op verschillende momenten reacties op de (voorgenomen) wijziging van het Besluit financiële bepalingen bodemsanering geuit. Deze reacties zijn op meerdere punten reeds verwerkt. De nog resterende aandachtspunten waarover we nog niet hebben kunnen doorpraten, dienen we op uw verzoek langs deze weg in. Wij verwachten dat een korte opsomming van onze aandachtspunten hier volstaat, mede omdat ook anderen hierover mogelijk al een reactie hebben ingediend:
Reden voor het indienen van onze reactie betreft de uitvoerbaarheid van de regelgeving. In hoofdlijnen zijn wij gezien het voortraject (uiteraard) akkoord en blij met de voorgestelde wijzigingen en de inmiddels gemaakte afspraken over gezamenlijke aandacht voor zogenoemde ‘schrijnende gevallen’.
Op verschillende punten blijft onduidelijk op welke wijze de Bedrijvenregeling in de praktijk uitgewerkt zal worden. Hierdoor blijft onduidelijk wat er precies verandert in het uitvoeringsproces ten opzichte van de huidige situatie en wat er van subsidieaanvrager en –toetser verwacht wordt.
- Saneren naar gevoeligere functie dan bedrijfsterrein: toetsing van de saneringskosten die onder de subsidie kunnen vallen. Dit verlangt aandacht voor een adequate beschrijving in het betreffende saneringsplan en evaluatieverslag.
- Onduidelijkheid over de tabellen (p. 22 en 24): waarom is er sprake van een verschil (in subsidiabele kosten en grondslag) bij het wel of niet kunnen subsidiëren van de bronaanpak bij een gebiedsgerichte aanpak en overdracht aan een coördinerend rechtspersoon?
- Bij het voorgaande punt vragen we tevens aandacht voor de uitspraak van de Raad van State (201503201/1/A4 van 23 december 2015) in relatie tot de mogelijkheid om een coördinerend rechtspersoon aan te wijzen als saneringsplichtige Wbb.
- Met de komst van de Omgevingswet (Aanvullingswet bodem) verdwijnt het instrument beschikking Ernst en Spoed. De huidige Bedrijvenregeling heeft deze beschikking als uitgangspunt. Hoe komt dit er in de praktijk uit te zien?
We achten verduidelijking van de uitvoering van de nieuwe regelgeving belangrijk voor de praktische samenwerking tussen overheden en bedrijfsleven in de komende jaren. Mocht het bovenstaande nadere toelichting behoeven, dan vernemen we dat graag.