Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen

Reactie

Naam Gemeente Amsterdam (projectleider E Koelé)
Plaats Amsterdam
Datum 24 augustus 2023

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de invulling van deze regeling om de bouw van flex- en transformatiewoningen versneld te realiseren?
- Artikel 1 a, hier staat nu uitdrukkelijk sociale woningen. In de vorige STIR regeling stond zowel sociale huurwoningen als huurwoningen met een aanvangshuur tot 1000,- /maand. Waarom vallen middeldure huurwoningen niet langer onder deze regeling?
- Artikel 8; na 12 maanden beschikking, project opleveren. Dat is echt te snel! Ook met de half jaar verlengingsmogelijkheid. Er moet eerst voor de woningen een omgevingsvergunning worden aangevraagd (waarbij de vastgoedeigenaar leges moet betalen, die zal daarom doorgaans met de aanvraag omgevingsvergunning wachten op de beschikking), de woningen moeten vervolgens nog besteld worden, gemaakt en geplaatst. Zeker bij grote aantallen is 12 maanden veel te krap. Mooi dat er een verlengingsmogelijkheid komt, maar dat betekent voor gemeente en vastgoedeigenaar opnieuw onzekerheid omtrent de subsidieverkrijging.
- Gerelateerd hieraan: er wordt voorrang gegeven aan projecten waarvoor een omgevingsvergunning is aangevraagd, maar gezien de aanzienlijke kosten van een aanvraag (opstellen en leges) valt te verwachten dat vastgoedinvesteerders die aanvraag pas zullen doen nadat er een beschikking is afgegeven.
- Waarom is het bedrag verlaagd naar € 7800 incl btw/woning? € 12.000 is al ontoereikend voor het dekken van de tekorten op de grond-en vastgoed exploitatie bij een exploitatietermijn van 15 jaar.
- Waarom heeft het SPUK en niet STIR zoals voorheen? De SPUK regeling is namelijk ook de huidige regeling voor de bekostingsregeling bij Oekraïneopvang. Is dit niet verwarrend?