Stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Winterswijk
Datum 31 juli 2023

Vraag1

Hoe kijkt u aan tegen de invulling van deze regeling om de bouw van flex- en transformatiewoningen versneld te realiseren?
1. In artikel 1 ontbreekt een heldere definitie van transformatieobjecten.
2. De doelgroep blijft diffuus: enerzijds wordt er gesproken over statushouders en ontheemde Oekraïners als doelgroep. Maar er is een opening dat een gemeente nog zelf invulruimte krijgt als je naar de toelichting kijkt. Hoe groot is die opening?
3. Hoe zit het met de regulier woningzoekenden. Is deze nu wel of niet doelgroep? En zo net waarom niet?
4. De sociale impact komt niet aan de orde: praktisch ontstaan er nu wijken met statushouders en Oekraïners door elkaar met regulier woningzoekenden? Of is dat per doelgroep opgesplitst? En wat doet dit voor deze doelgroepen of de directe omgeving? Is dit allemaal de verantwoordelijkheid van gemeenten? Terwijl er gezegd wordt dat deze vaak de expertise niet hebben. In de regeling zit geen tegemoetkoming voor de gemeenten hierin?
5. De woningen mogen er 10 jaar staan. Maar een hh zal er niet 10 jaar blijven. Hoe zit het met het toewijzingsbeleid? Is dit aan de gemeenteraad of corporatie?
6. Is het aantal van 37.500 flexwoningen die nodig zijn alleen gebaseerd op Oekraïners en statushouders? Dit aantal wordt niet onderbouwd.
7. In de toelichting wordt het instrument grondaankoop door de gemeente als marktverstorend genoemd. Dit wordt niet onderbouwd maar aangenomen. Waar is het bewijs daarvoor? En waarom kan hier geen instrument voor worden ingezet? Deze regeling is nodig omdat de markt ( lees de buitenlandse beleggers en de huisjesmelkers) de betaalbaarheid van woningen verstoort. Er zijn tal van voorbeelden in het land waar flexwoningen op gemeentegrond prima staan. Grondaankoop niet stimuleren lijkt dus eerdere een politieke keuze dan een rationele. Klopt dat?
8. Waarom moeten de flexwoningen ingekocht worden bij het Rijksvastgoedbedrijf. De motivatie daarvoor ontbreekt.
9. Lotingsinstrument: kan dit niet vervangen worden door te kijken waar de versnelling ook het snelst kan komen?
10. De relatie met stikstof wordt even aangestipt. Maar belemmert de stikstofcrisis nu wel of niet deze woningen en gelden hier dezelfde regels?
11. Verder staat er niets over duurzaamheid van de woningen, flex of transformatie.
12. Er moet niet teveel regeldruk komen, maar kan de regeling wel worden aangevuld met op hoofdlijnen dat op sociaal, stikstof en duurzaamheid in het convenant tussen gemeente en partij afspraken komen?