Wijziging meerjarige regeling aandachtsgroepen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
regio Noord-Oost Brabant
|
Datum
|
22 april 2025
|
Vraag1
Voldoet de regeling inhoudelijk aan de doelstelling om de bouw van woningen voor genoemde aandachtsgroepen zo goed mogelijk te faciliteren.
Al dan niet zelfstandige wooneenheden bouwen in hartje Amsterdam is relatief een stuk duurder dan bijvoorbeeld in het noord-oosten van Groningen of elders in de periferie van Nederland, zoals bijvoorbeeld Zeeland of Zuid-Limburg. Het aanleggen van infrastructuur en zorgen voor voldoende voorzieningen in de buurt kan daar een extra uitdaging betekenen.
Besluiten genomen in het verleden hebben nog steeds hun impact op het heden. Ze kunnen zelfs belemmerend werken. Men vind het lastig om tot de broodnodige herstructering van een bepaald gebied over te gaan door woningen te kopen, bedrijven te verplaatsen, parkeerplekken op te heffen of gewoon wooneenheden (in de buurt) (bij) te bouwen. Ook houdt men te strak vast aan parkeernormen en nauwelijks te verwezenlijken duurzaamheidseisen, zoals elektrificatie van heel het gemotoriseerde wegvervoer in Nederland.
Tenslotte zou er veel meer aandacht moeten komen voor openbaar vervoer en wonen. Voor mobiliteit van aandachtsgroepen en hun woonomgeving. Daar openbaar vervoer veelal aan de rand van dorpen en steden worden verplaatst. Veelal op initiatief van gemeenten of de vervoerders. Bewoners van die gemeenten, die met de bus reizen, zitten daar meestal niet op te wachten. Men wil aan de randen van dorpen en steden zogeheten hubs realiseren. Mogelijk een prima idee, zou ik wil zeggen. Maar nog beter zou zijn om bij die hub enorm te verdichten en de hoogte in te gaan. Vele wooneenheden met de broodnodige voorzieningen te realiseren op een klein oppervlak. Met oog voor voldoende variatie en groen.