wettelijke verankering gedragscode franchise
Reactie
Naam
|
simons consultancy (Hein Simons)
|
Plaats
|
TILBURG
|
Datum
|
17 mei 2017
|
Vraag1
U kunt hier reageren op het concept wetsvoorstel wettelijke verankering gedragscode franchise.
Geachte,
in de afgelopen 40 jaar heb ik tientallen (grote) franchisegevers en honderden franchisenemers als adviseur met raad en daad bij mogen staan.
Voor een beeldvorming van mijn advieswerkzaamheden verwijs ik naar de website (www.simonsconsultancy.nl).
Al die tijd ben ik geassocieerd lid geweest van de Nederlandse Franchise Vereniging en sta bekend als een zeer ervaren franchiseadviseur.
Zoals bekend is er aan de zijde van (een groot aantal) franchisegevers, geen draagvlak voor de Nederlandse Franchise Code. De voornaamste oorzaak daarvoor zit m.i. niet sec op de inhoud, maar met name de gevolgde procedure door de directie en het bestuur van de Nederlandse Franchise Vereniging. Men heeft bij de start geen duidelijk mandaat gevraagd aan de leden en die leden werden door de gevolgde "geheimhoudingsprocedure" geconfronteerd met een eindresultaat waar menig franchisegever (maar ook menig franchisenemer) niet gelukkig mee is. Relevante zaken als e-commerce, e-data, multichannel in relatie tot exclusiviteit, informatie- en onderzoeksplicht, zijn niet op een correcte wijze met de achterban van de NFV doorgesproken en dat heeft geresulteerd in de huidige commotie.
Mijn advies is vooralsnog de Europese Erecode Inzake Franchising (EFF) als standaard aan te houden en in goed en professioneel overleg tussen franchisegevers en franchisenemers tot een (nederlandse) site-letter te komen op de EFF of tot een herziene Code, waarin wel goed overleg over en weer heeft plaatsgevonden over deze relevante zaken. Om partijen (franchisegever/franchisenemer) te committeren om er samen uit te komen is het instellen van een tijdspad (maximaal 1 jaar) noodzakelijk. Participatie (lees:Toezicht) van Economische Zaken op dit overleg is noodzakelijk.