Fiscale verzamelwet 2026

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Lelystad
Datum 7 augustus 2024

Vraag1

De Fiscale verzamelwet 2026 (FVW26) bevat diverse maatregelen om dit te bewerkstelligen. Deze wordt hierbij ter consultatie voorgelegd.
Vrijstelling van BTW betekent dat cliënten minder betalen voor bewind, mentorschap en ondercuratelestelling. Daar is zeker wat voor te zeggen. Voor de gemeenten zal dit ook als muziek in de oren klinken aangezien zij dan minder bijzondere bijstand hoeven uit te keren aan cliënten die hier een beroep op doen.

De keerzijde is dat wij worden geconfronteerd met een stijging van 21% van de met BTW belaste kantoorkosten door het wegvallen van de aftrek van voorbelasting. Dit is voor ons een extra kostenpost van bijna € 35.000 (cijfers 2023).

Ondanks een altijd gehanteerde sobere bedrijfsvoering staan de kosten van onze dienstverlening al jaren niet meer in verhouding tot de door de overheid vastgestelde beloning. De stijging van de vaste lasten en de noodzakelijke verhoging van de lonen als gevolg van de hoge inflatie hebben dit nog verder versterkt.
Met een gemiddelde winstmarge van nog geen 3% is een lastenstijging van € 35.000 voor ons kantoor niet op te brengen en zullen we fors in de rode cijfers geraken.

Als de voorgestelde aanpassing ten aanzien van de vrijstelling van BTW per 2026 wordt doorgevoerd zonder compensatie van de wegvallende aftrek voorbelasting voor bewindvoerders, dan zijn wij genoodzaakt ons kantoor (dat inmiddels 25 jaar bestaat) met 400 cliënten en 8 medewerkers te sluiten.