Wet beëindiging gaswinning Groningenveld (Wat na nul)

Reactie

Naam A Lam
Plaats Alkmaar
Datum 5 april 2021

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel en de bijbehorende toelichting?
Aan de ene kant terecht dat de NAM als veroorzaker van alle ellende wordt verplicht nazorg te bieden, aan de andere kant heeft juist deze partij zich niet altijd oplossingsgericht opgesteld, dus wat kunnen de Groningers van de nazorg verwachten? Zijn er geen andere, onafhankelijke instanties die de bodembeweging kunnen monitoren?

En waarom is gekozen voor een vaste termijn (30 jaar) om te monitoren, ligt het niet meer voor de hand om het moment van stoppen met monitoren af te laten hangen van de bevindingen? Misschien blijkt al over 15 jaar de bodem volgens gangbare geofysische inzichten stabiel genoeg, misschien pas over 50 jaar. Hooguit zou je voor de gemoedsrust van alle betrokkenen een minimumtermijn kunnen vastleggen, maar als de bodem langer in beweging blijft dan op dit moment wordt voorzien, moet de hier voorgestelde regeling geen steun in de rug voor de NAM bieden om t.z.t. van zijn verantwoordelijkheid weg te lopen met als argument dat de afgesproken termijn nu eenmaal verstreken is.

Ik zou graag een bepaling zien dat pas gestopt kan worden met monitoren nadat een onafhankelijke, deskundige partij op basis van analyse van de meetuitkomsten in het licht van gangbare geofysische inzichten heeft geconcludeerd dat er de eerstkomende X jaar geen aardschokken sterker dan Y te verwachten zijn.