Wijziging Besluit burgerlijke stand ivm aanduiding ouderschap in geboorteakte

Reactie

Naam geen (H Vat)
Plaats Rotterdam
Datum 31 maart 2022

Vraag1

Wilt u reageren op deze wijziging van het Besluit burgerlijke stand 1994?
De wijziging van het Besluit burgerlijke stand (BBS) is naar mijn opvatting niet juist en in strijd met de wettelijke bepalingen, waar steeds gesproken wordt over moeder (art.198 BW1) en vader (art.199 BW1). Volgens mij kan in het Besluit niet worden afgeweken van de terminologie in de wet. Het BW geeft de grondregels en de uitvoeringsbepalingen zijn opgenomen in het BBS. Het lijkt in dit voorstel de verkeerde weg op te gaan.
In het voorgestelde besluit Artikel 1 onder A wordt in art. 43 een zin toegevoegd die luidt: Deze ouder kan in de akte op verzoek worden aangeduid als ouder uit wie het kind geboren is. Mijn vraag is: wie kunnen dit verzoeken? Vader, grootouders????
Dit geldt in mindere mate voor de wijziging genoemd onder B. Bij het opmaken van een erkenningsakte of ontkenningsakte zal de moeder veelal aanwezig zijn. Maar als het kind geboren is en in de akte heeft staan dat het geboren is uit een moeder, kan in de erkenningsakte of ontkenningsakte dan ook verzocht worden om op te nemen "ouder uit wie het kind geboren is"? Levert dat in de toekomst geen problemen op?
Dat de wijzigingen alleen gelden voor de geboorte- erkennings- en ontkenningsakte bevreemdt mij. Gaan deze kinderen in de toekomst nooit trouwen, een partnerschap aan of sterven zij ook niet? Want in deze akten wordt ook de afstamming vermeld.