Aanwijzing Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Ede
|
Datum
|
7 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming waterschappen door de Staatssecretaris van LVVN?
Ik mis onder de beschermde soorten de wolf, deze soort is via Europese regelgeving streng beschermd en komt steeds meer in Nederland voor. Het lijkt me goed om ook naar andere beschermde soorten te kijken die binnen de looptijd van de gedragscode Nederland op eigen kracht kunnen bereiken.
Voorkomen en bestrijden van invasieve exoten (waaronder wettelijke soorten uit de europese unielijst en de aziatische duizendknopen) wordt niet genoemd. Soorten als de aziatische duizendknoop kunnen makkelijk met grondwerk en maaien worden geïntroduceerd en verspreid. Klepelen is zeker een manier om duizendknoop snel te vermeerderen en verspreiden. Voor duizendknoop en reuzenberenklauw zijn er landelijke protocollen hoe met de soorten om te gaan.
Een bermstrook van 3 meter is extreem breed en vooral bij snelwegen van toepassing. Langs provinciale 80km/h wegen wordt 1,5 meter aangehouden en 0,5 meter langs fietspaden (bebakeningsstrook). Wel wordt vaak een strook van 2,5 meter langs autowegen aangehouden die voldoende draagkracht moet hebben als bergingszone ( waar voertuigen met pech naast de weg kunnen staan zonder weg te zakken). Klepelen is niet noodzakelijk voor de veiligheid, maaien en afvoeren werkt beter. Zeker omdat klepelen en laten liggen zorgt dat de berm langzaamaan ophoogt en er daardoor water op de weg kan blijven staan. Afvoeren van maaisel zorgt dat de berm minder vaak hoeft te worden verlaagd wat een grote impact op de begroeing heeft.