Aanwijzing Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Hoeksche Waard
Datum 22 februari 2025

Vraag1

Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming waterschappen door de Staatssecretaris van LVVN?
Het is heel goed dat er een principe verbod komt op het toepassen van de klepelmaaier. Die machine is dodelijk voor biodiversiteit en de huidige praktijk is dat het maaisel nagenoeg altijd blijft liggen, m.u.v maai-zuig combinaties. Ik vrees dat de formulering van de uitzonderingen op het verbod in bijlage 7 zodanig rekbaar geïnterpreteerd kan worden , dat er in de praktijk niet zoveel zal veranderen en daar is ook het verzet vanuit de waterschappen tegen dit verbod uiteraard op gericht.
Ik pleit voor AFVOEREN VAN MAAISEL in alle gevallen en zodanig geformuleerd dat het glashelder en handhaafbaar is.

Het argument van wegslingerend puin vind ik onzin. Als er een machine is die juist dat veroorzaakt dan is dat de klepelmaaier. Die slaat met grof geweld stukken steen kapot. De knipbeweging van een messenbalk tikt een steen aan die dan een stukje verschuift of de messen raken beschadigd. Een goede beschermkap is hierbij een oplossing en als er nog steeds een risico is, kun je werken met een wegafzetting. Praktijk op smalle wegen is dat de trekker chauffeur even stopt en verkeer laat passeren.

Het kantel argument is volgens mij ook "gezocht". Er wordt overal met alle mogelijke landbouwmachines tot op de insteek gereden. Trekkers hebben al jaren een kantel beveiliging die ernstige ongevallen voorkomt en de machine die het talud maait vormt een extra beveiliging. Als een trekker een stukje wegzakt, raakt de maaimachine de grond en voorkomt zo verder kantelen. Dat is ongeacht het soort machine. De klepelmaaier geeft op dit punt geen extra beveiliging. Aangezien het maaisel in de praktijk altijd in het talud blijft liggen geeft de mulchende werking hiervan een minder stabiel talud en vergroot zodoende op termijn het risico.

Bij de ecologische afweging wordt gesproken over "beschermde" soorten en natuurlijk verdienen die extra aandacht. Bij de afweging voor het gebruik van de klepelmaaier pleit ik ervoor om uit te gaan van alle soorten, ongeacht de mate van bescherming.