Aanwijzing Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen

Reactie

Naam FAS Zoon
Plaats Alkmaar
Datum 2 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming waterschappen door de Staatssecretaris van LVVN?
De vrijstelling voor klepelmaaiers is te algemeen. Deze type maaier kan beter uitgesloten worden. Er kan altijd nog een omgevingsvergunning gebruikt worden, waarbij de normale natuurtoets plaatsvindt.

Enkel bij “een aantal zeer zeldzame soorten” is er een meldplicht. Hoewel voor een omgevingsvergunning altijd bekend is wanneer werkzaamheden uitgevoerd worden. Voor inspectie doeleinde zou daarom altijd een melding moeten worden gedaan.

Werkzaamheden tijdens de winterrust veroorzaken veel verstoring. Gefaseerde aanpak voorkomt deze verstoring niet. Laat altijd een ecologische deskundige meekijken en de afweging opnemen in een melding.

Bij “het voorkomen van schade door muskus- en beverratten”:
- Het is onduidelijk waarop gebaseerd is dat voor het vrijlaten van bijvangst 24 uur de tijd gegeven wordt. Het lijkt vooral een praktische keuze te zijn ( de volgende dag ), hoewel tegenwoordig met slimme vallen en meldingen eerder handelen mogelijk is.
- Bij bestrijding worden er geen restricties gezet op het type bestrijding, hoewel bekend is dat de verdrinkingsval veel leed kan veroorzaken (zie bijv. https://edepot.wur.nl/577969). De gedragscode zou dit type verdrinkingsval moeten uitsluiten. Er kan altijd nog in specifieke gevallen gebruik gemaakt worden van een omgevingsvergunningen.
- Er ontbreekt bij het voorkomen van schade door muskus- en beverratten het (verplichte / of in overweging nemen) van (graaf)werende maatregelen. Bij12 heeft voor landbouwschade deze verplichting wel. Een zelfde afwegingskader zou gebruikt kunnen worden op plaatsen waar muskus- en beverratten zich bevinden en werkzaamheden worden uitgevoerd.
- Er ontbreekt de meld of informatieplicht richting provincie/OD waar bestrijding plaatsvindt. Hierdoor kan inspectie vrijwel niet plaatsvinden. Het zou goed zijn als provincie/OD op de hoogte is van bestrijdingslocaties.

Tot slot. Ik heb zelf zitting in het Algemeen Bestuur van een waterschap. Echter doordat de gedragscode c.q. een nota van uitgangspunten niet zijn behandeld in het waterschap was het niet mogelijk om via het waterschap kaders mee te geven, hoewel deze gedragscode toch voor vijf jaar worden vastgesteld. Hoewel het ongebruikelijk is, maak ik daarom gebruik van de mogelijkheid om een reactie te geven via de internetconsultatie als privé persoon.