Aanwijzing Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen
Reactie
Naam
|
C.C.M. Klemann
|
Plaats
|
Arnhem
|
Datum
|
26 februari 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming waterschappen door de Staatssecretaris van LVVN?
Klepelbeheer van vegetaties moet bij alle overheden en semi-overheden (en andere terreinbeheerders) verboden worden, omdat dat het herstel van de biodiversiteit in grote delen van Nederland de weg staat. Overheden en semi-overheden zijn de grootste terreinbeheerders van Nederland met potentie voor de biodiversiteit. Alleen al aan bermen naar schatting meer dan 50.000 ha. Klepelbeheer vernietigt de aanwezige fauna en de zaden van planten. De geklepelde massa is moeilijk of niet te verwijderen en zorgt voor een voedselrijke en soortenarme situatie, zowel wat betreft flora als fauna.
Om de kosten van het maaibeheer in de hand te houden stel ik voor om overal over te gaan op het sinusbeheer en meer natuurvriendelijke maaimethoden, zoals de Vlinderstichting dat voorstelt. Zie hun website. Daarbij blijft bij elke maaibeurt in zomer en najaar 30% van de vegetatie in bermen, oevers, sloten, rivierdijken enz. staan. Het maaisel wordt altijd afgevoerd. Dat scheelt bij elke maaibeurt 30% in de te maaien oppervlakte en daarmee een flink deel in de kosten van maaien en afvoeren. Alleen voor de bermen al 50.000 ha gedeeld door 3 is ongeveer 16.000 ha minder maaien per maaibeurt. Dat geld kan weer ingezet worden in de misschien wat duurdere maai- en afvoermethoden die wel gunstig zijn voor de biodiversiteit. Overheden en semi-overheden leveren daarmee op relatief eenvoudige wijze en misschien zelfs budgettair neutraal, een flinke bijdrage aan hun nog grote opgaven voor behoud en vooral herstel van de biodiversiteit in Nederland. Wandelend en fietsend Nederland, waartoe wij bijna allen behoren, zal er ook heel gelukkig van worden.
Graag uw antwoord.
Chris Klemann Arnhem
chrisenmirjam@yahoo.com
Mob. 0653738051
Bijlage