Aanwijzing Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen

Reactie

Naam GJM van Dongen
Plaats Zeewolde
Datum 9 maart 2025

Vraag1

Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming waterschappen door de Staatssecretaris van LVVN?
Geachte bewindspersoon,
ik ben tegen een algeheel klepelverbod omdat boeren vaak in eigen beheer hun slootkanten klepelen of maaien. Niet in alle gevallen is het mogelijk te maaien met een dubbele messenbalk (Bidux-X) of een vergelijkbare techniek. Ook het maaien en afvoeren is niet altijd mogelijk vanwege het ontbreken van een schouwpad of de hoge kosten van afvoer van slootmaaisel.
Veel gemeenten en provincies laten taluds klepelen door loonbedrijven die in een korte tijd vele meters slootkant effectief en snel moeten maaien op een moment dat het gunstig is voor flora en fauna in de taluds. Vaak is er ook een verkeerstechnische reden om meterstroken en zichthoeken vrij te maken van hoge begroeiing.
Het volledig achterwege laten van maaien of klepelen in het zomerhalfjaar is op veel plekken geen optie omdat de onkruiddruk vanuit het talud toeneemt en de afvoercapaciteit van de aangrenzende sloten wordt beperkt. Waterschappen houden schouw over de sloten en vereisen dat aangelanden hun taluds en bodems op tijd reinigen. Als op een juiste wijze (en tijdstip) gebruik wordt gemaakt van de klepelmaaier hoeft geen schade op te treden. Tot slot wil ik graag vermelden dat een direct ingaand klepelverbod loonwerkers en boeren niet de tijd geeft te investeren in alternatieve maaitechnieken. Wellicht een idee om de mensen die graag de natuurlijke waarden van de taluds willen verhogen te vragen de taluds met de hand te maaien? Dit gebeurde vroeger ook en boeren en hun medewerkers hadden er een dagtaak in.
Met groet, GJM van Dongen, akkerbouwer te Zeewolde, Flevoland.