Aanwijzing Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen
Reactie
Naam
|
De Vlinderstichting (dhr A. Stip)
|
Plaats
|
Wageningen
|
Datum
|
7 maart 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming waterschappen door de Staatssecretaris van LVVN?
Geachte Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur,
Geachte heer Rummenie,
Hierbij wil De Vlinderstichting reageren op de ter consultatie gelegde Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen. Het belang van watergangen, dijken en wegbermen voor biodiversiteit is groot, ze bepalen een aanzienlijk deel van de dooradering van het Nederlandse landschap. Het is volgens De Vlinderstichting van groot belang dat het beheer en onderhoud van deze elementen veilig is voor mens én biodiversiteit. Dat brengt ons op de volgende bezwaren op de Gedragscode soortenbescherming Unie van Waterschappen. In bijgevoegde brief (kenmerk TW250307-1) werken wij deze verder uit.
1. De huidige omschrijving van eisen aan en de taken van de ecologisch deskundige zijn onvoldoende om de staat van instandhouding van beschermde soorten te waarborgen.
2. De omschreven beheer voor de Groene glazenmaker (Habitatrichtlijnsoort) is volstrekt onvoldoende om de staat van instandhouding te garanderen.
3. De informatieplicht ontbreekt voor een aantal strikt beschermde, zeer zeldzame soorten.
4. Het is onduidelijk hoe de informatieplicht waarborgt dat aantasting van het leefgebied van beschermde soorten wordt voorkomen. Dit dient beter te worden uitgewerkt.
5. Er is dringend een grondige inhoudelijke herziening en verbetering nodig van Bijlage 7 ‘Gebruik van de klepelmaaier’. Namens veertien natuur- en milieuorganisaties beschrijving wij in bijgevoegde brief (kenmerk TW250307-2) onze bezwaren.
Met vriendelijke groet,
De Vlinderstichting
Bijlage