Besluiten zorg en dwang, verplichte ggz en forensische zorg

Reactie

Naam J Entrop
Plaats Soest
Datum 17 januari 2018

Vraag2

2. “De in de wet genoemde vormen van dwangzorg zijn buiten een accommodatie enkel toegestaan voor zover ze in het Besluit verplichte geestelijke gezondheidszorg (Bvggz) of in het Besluit zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Bzd) zijn aangewezen (en onder de voorwaarden die de wet en het besluit stellen). Fixatie en insluiting, zijn niet aangewezen en kunnen buiten de accommodatie niet – ook niet als ultimum remedium en ook niet kortdurend (bijvoorbeeld ten behoeve van het toedienen van medicatie)– onder dwang worden toegepast.

Kortdurende fixatie
Zou het Bvggz en het Bzd het mogelijk moeten maken om fixatie kortdurend toe te staan ter uitvoering van bepaalde vormen van onvrijwillige zorg? Zo ja, voor welke zorgvormen zou dat moeten gelden? Denk hierbij aan vasthouden van iemand voor het toedienen van medicatie of voor wondverzorging of bijvoorbeeld het vastzetten in een tandartsstoel voor mondzorg? Of het vastzetten op een douchekruk om te kunnen douchen?

Insluiting
Ook voor insluiting bestaat de vraag of deze zorgvorm helemaal verboden moet worden, of dat er gevallen denkbaar zijn waarin dit wel mogelijk moet zijn. Denk aan een cliënt met onvoldoende inzicht in het verkeer die aan een drukke weg woont en steeds naar buiten wil. Als de zorgverlener even de voordeur op slot doet voor momenten waarop hij geen direct zicht op de cliënt heeft of kan hebben, kan behoeft zijn aan deze vorm van insluiten. Moet de wetgever dit in het Bvggz en het Bzd mogelijk maken, en zo ja, onder welke voorwaarden? Zou bijvoorbeeld cameratoezicht voldoende zijn, of moet er altijd iemand aanwezig zijn? Is dat dan een zorgverlener, of kan dat ook een mantelzorger zijn? En moeten alle mogelijke vormen van insluiting (bijvoorbeeld ook afzondering en separatie) buiten de accommodatie mogelijk worden gemaakt zodat de zorgverlener de vorm kan kiezen die het beste bij de cliënt past, of zou insluiten beperkt moeten blijven tot het afsluiten van een woning?

Graag uw reactie. Indien u vindt dat fixatie en insluiting wel mogelijk moeten worden gemaakt in het Bvggz en het Bzd, wilt u dan beschrijven aan welke situaties u denkt, en op welke wijze die zorgvormen mogelijk gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld door het stellen van voorwaarden aan de uitvoering. Daarbij vragen wij met name uw aandacht voor het toezichtaspect.”
Geachte parlementariërs,
Ik heb al een aantal reacties gegeven over dit wetsvoorstel.Naar mijn mening is dit wetsvoorstel echt volledig onrealistisch en onwenselijk.Punt 1: hoe denkt de Overheid afzondering en separatie buiten de accomodatie mogelijk te maken!?.Wil de Overheid soms isoleercellen bij mensen thuis gaan bouwen?.Dit is toch totaal niet uitvoerbaar!.En cameratoezicht.Wie moet er dan iemand 24 uur per dag mensen in de gaten houden!?.Daar is toch helemaal geen personeel voor!.Hulpverleners zijn geen “soort bewakers”!.En er is ook totaal geen genoeg personeelscapaciteit in de GGZ om 24 uur per dag aanwezig te zijn bij een patiënt.Insluiting in eigen woning zal denk ik geweigerd worden, om uit te voeren door de meeste GGZ verpleegkundigen.En een bezoekverbod valt ook niet te controleren.Naar mijn mening is dit wetsvoorstel niet realistisch,onuitvoerbaar en onwenselijk.De Overheid kan beter zorgen dat er (veel)meer klinische opname capaciteit komt!.
Met vriendelijke groet,
J.Entrop