Wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg
Reactie
Naam
|
MSJ Clerx
|
Plaats
|
Roermond
|
Datum
|
7 april 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op het wetsvoorstel Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Basis van alles is de patiënt. Deze dient als eerste toegang te hebben tot zijn of haar gevevens. Sowieso om te bekijken of alle informatie correct is. Beter nog: om ook wijzigingen door te voeren, desnoods met huisarts die dit kan goedkeuren.
Ik ga uit van mijzelf. Omdat arts geen oorzaken kon/wilde vinden voor bepaalde klachten, werd als diagnose gegeven dat dit tussen mijn oren zat: ik wilde geopereerd worden omwille van de operatie. Als er echter iets goed functioneerde, dan was het wel het stuk tussen de oren. Een andere arts in een ander ziekenhuis kwam dan ook tot een andere conclusie, met een operatie als enige optie.
Verder is in de praktijk gebleken dat artsen niet eens in het aanwezige dossier kijken, maar hun eigen conclusie als basis nemen. Daar zal stuk controle op moeten komen.
In mijn geval heeft dit geleid tot onwenselijke problemen: een ontsteking die 5 weken open wond en levenslange chronische pijn heeft veroorzaakt. Diverse verzoeken om overplaatsing (intern en extern) die in het dossier waren vermeld, heeft geen enkele reactie opgeleverd: elke arts dacht dat de andere arts dit zou oppakken. Uiteindelijk heeft niemand dit opgepakt, met groot trauma en groot wantrouwen tegen ziekenhuis tot gevolg.
Persoonlijk zal ik dan ook nooit toestemming verlenen, zolang ik niet zelf een vinger aan de pols kan houden.