Wet gegevensvergaring openbare orde

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 6 juli 2025

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Geachte leden van de Tweede Kamer,

Hierbij maak ik bezwaar tegen het wetsvoorstel dat de burgemeester en de politie extra bevoegdheden geeft om persoonsgegevens uit publiek toegankelijke bronnen te verzamelen bij (dreigende) verstoringen van de openbare orde. Hoewel veiligheid een legitiem doel is, acht ik deze uitbreiding van bevoegdheden onverenigbaar met de kernwaarden van een gezonde liberale rechtsstaat.

In een vrije samenleving behoort de persoonlijke levenssfeer van burgers beschermd te zijn tegen onnodige overheidsinmenging. Het feit dat gegevens publiek toegankelijk zijn, betekent niet dat zij zonder duidelijke aanleiding of toestemming systematisch mogen worden verzameld en verwerkt. Dit voorstel ondermijnt het fundamentele recht op privacy, zoals gewaarborgd in zowel de Grondwet als het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bovendien dreigt hiermee een verschuiving van focus van daad naar gedachte. Door informatie te verzamelen op basis van vermoedens, ontstaat het risico dat burgers worden geprofileerd of gevolgd zonder dat zij iets onwettigs hebben gedaan. Dit staat haaks op het liberale uitgangspunt van vrijheid van meningsuiting. In een tijd van toenemend fascisme hebben wij juist instrumenten nodig om ons hiertegen te verzetten, en niet verdere inperking van onze vrijheden. De vaagheid van het begrip ‘dreigende ernstige verstoring’ maakt het wetsvoorstel bovendien vatbaar voor willekeur. Het geeft de burgemeester een grote mate van discretionaire macht, zonder voldoende waarborgen of rechterlijke toetsing.

Daarnaast vrees ik voor een afschrikwekkend effect op fundamentele vrijheden zoals meningsuiting, demonstratie en vereniging. Wanneer burgers zich niet meer vrij voelen om zich te uiten of te organiseren uit angst voor toezicht of registratie, wordt het maatschappelijk debat geschaad.

Tot slot is het de vraag of deze uitbreiding noodzakelijk is. De bestaande wetgeving biedt al voldoende mogelijkheden om op te treden bij daadwerkelijke ordeverstoringen. Het voorgestelde wetsvoorstel voegt vooral vaagheid en risico’s toe, zonder dat de noodzaak overtuigend is aangetoond.

Een liberale democratie verdedigt haar waarden niet door ze op te geven. Daarom verzoek ik u dit wetsvoorstel af te wijzen in het belang van vrijheid, rechtszekerheid en bescherming tegen willekeur. En bovenal om ons instrumenten te geven om het level zelf te beschermen op onze planeet.

Hoogachtend,
Een bezorgde burger