Geschilbeslechting sociaal domein

Reactie

Naam LOC Zeggenschap in zorg (Marthijn Laterveer)
Plaats Utrecht
Datum 22 september 2017

Vraag1

Bent u het eens met dit voorstel? Zouden ook geschillen over andere voorzieningen in het sociaal domein dan voorzieningen op basis van de Wmo 2015, de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zo een procedure moeten krijgen?
Voor mensen die zorg, welzijn of andere voorzieningen nodig hebben is het nu verwarrend. Alles wat daar aan kan bijdragen is een verbetering. Wel zouden we het graag nog breder trekken door ook de (langdurige) zorg daar in op te nemen.Een koppeling met de Wkkgz is daarbij logisch.

Vraag2

Bent u het eens met het uitgangspunt dat in het voortraject de verschillende bezwaar- en klachtprocedures bij de gemeente en de private (zorg)aanbieder moeten worden vervangen door één voorprocedure bij de gemeente, waarin zowel het handelen van de gemeente als dat van de private (zorg)aanbieders aan de orde kan worden gesteld?

Ja dat is duidelijker voor mensen en daarmee een verbetering.

Vraag3

Hoe denkt u over het voorstel om de termijn om bezwaren in te dienen bij de gemeente op zes maanden te stellen in plaats van de in het bestuursrecht gebruikelijke termijn van zes weken?
Zes weken is te kort. Mensen hebben in de praktijk vaak meer tijd nodig om een bezwaar in te dienen. Een half jaar is een reële termijn.

Vraag4

Bent u het eens met het uitgangspunt dat, als de burger en de gemeente of de private (zorg)aanbieder er samen niet uitkomen, het gehele geschil aan de orde moet kunnen komen bij de bestuursrechter of ombudsman, of het nu gaat om een besluit van de gemeente, een andere handeling van de gemeente of een handeling van een private (zorg)aanbieder?
Ja, ook dat is voor mensen die het betreft veel duidelijker. daarmee staat de klacht van de burger centraal en niet de ordening per wet of soort klacht.

Vraag5

Bent u het ermee eens dat de bestuursrechter bij zijn beoordeling van het gehele geschil dan ook naar nieuwe omstandigheden kijkt en niet alleen naar de omstandigheden ten tijde van het bestreden besluit of de bestreden handeling?
Dat is een logische stap. He tis in niemands belang een geschil af te handelen, terwijl er al nieuwe feiten zijn. De meest actuele situatie biedt de beste garantie voor een gedragen uitkomst.

Vraag6

Wat vindt u van het voorstel om de bestuursrechter extra uitspraakbevoegdheden toe te kennen, zodat hij niet alleen de gemeente, maar ook de private (zorg)aanbieder kan opdragen een handeling te verrichten of na te laten? Wat vindt u van het voorstel de bestuursrechter de bevoegdheid te geven om de private (zorg)aanbieder tot schadevergoeding te veroordelen, los van de gemeente?
Ook dat is een logische stap. Hiermee komt de situatie van de burger centraal te staan los van de vraag of het een overheid of aanbieder betreft. Vanuit het perspectief van de burger is dat onderscheid niet relevant.