Geschilbeslechting sociaal domein

Reactie

Naam gemeente Lingewaard (mr R.J.A. Broeren)
Plaats Bemmel
Datum 20 oktober 2017

Vraag1

Bent u het eens met dit voorstel? Zouden ook geschillen over andere voorzieningen in het sociaal domein dan voorzieningen op basis van de Wmo 2015, de Participatiewet en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening zo een procedure moeten krijgen?
Ja, eens. Wel zou ook, ondanks alle problemen die dit (nu) met zich meebrengt, ook de jeugdwet er onder moeten vallen. De gemeenten moeten immers 1 integraal beleid maken en uitvoeren op het gebeid van het sociaal domein volgens het motto 1 gezin, 1 plan. Met dit voorstel heb je dus nog steeds twee verschillende rechtswegen voor de betrokkenen/belanghebbenden.
Overigens pleit ik ook voor een eenvoudige versie in zaken die volgens de oude methode zijn afgehandeld en waarbij het enkel draait om een besluit van de gemeente.

Vraag2

Bent u het eens met het uitgangspunt dat in het voortraject de verschillende bezwaar- en klachtprocedures bij de gemeente en de private (zorg)aanbieder moeten worden vervangen door één voorprocedure bij de gemeente, waarin zowel het handelen van de gemeente als dat van de private (zorg)aanbieders aan de orde kan worden gesteld?

Ja.

Vraag3

Hoe denkt u over het voorstel om de termijn om bezwaren in te dienen bij de gemeente op zes maanden te stellen in plaats van de in het bestuursrecht gebruikelijke termijn van zes weken?
Zes maanden in alle gevallen lijkt te lang. De praktijk moet het echter uitwijzen.

Vraag4

Bent u het eens met het uitgangspunt dat, als de burger en de gemeente of de private (zorg)aanbieder er samen niet uitkomen, het gehele geschil aan de orde moet kunnen komen bij de bestuursrechter of ombudsman, of het nu gaat om een besluit van de gemeente, een andere handeling van de gemeente of een handeling van een private (zorg)aanbieder?
Ja. Wel moet er speciale aandacht komen voor ieders positie en verantwoordelijkheden. Met alle rechten en plichten. Ik kan me voorstellen dat het anders behoorlijk afschrikwekkend kan zijn voor aanbieders. Met name wanneer er sprake is van wijzigingen in het beleid (gemeentelijk, maar zeker ook van de landelijke overheid!).

Vraag5

Bent u het ermee eens dat de bestuursrechter bij zijn beoordeling van het gehele geschil dan ook naar nieuwe omstandigheden kijkt en niet alleen naar de omstandigheden ten tijde van het bestreden besluit of de bestreden handeling?
Ja, hoewel dat ook, net als in bezwaar, kan leiden tot het aandragen van nieuwe feiten en omstandigheden tijdens de zitting waardoor verder onderzoek nodig is (en misschien wel blijft bij de volgende zitting?).

Vraag6

Wat vindt u van het voorstel om de bestuursrechter extra uitspraakbevoegdheden toe te kennen, zodat hij niet alleen de gemeente, maar ook de private (zorg)aanbieder kan opdragen een handeling te verrichten of na te laten? Wat vindt u van het voorstel de bestuursrechter de bevoegdheid te geven om de private (zorg)aanbieder tot schadevergoeding te veroordelen, los van de gemeente?
Lijkt logisch in het kader van een integrale beslechting.