Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2751 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging Besluit kinderopvangtoeslag in verband met een extra verhoging van de maximum uurprijzen 2024

    Jaarlijks worden de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag geïndexeerd aan de hand van de geraamde loon- en prijsontwikkeling in maart door het Centraal Planbureau. Tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer in oktober 2023 is een amendement aangenomen om vanaf 2024 de maximum uurprijzen extra te verhogen met € 508 miljoen. Dit wordt geregeld met deze aanpassing van het Besluit kinderopvangtoeslag. Deze verhoging komt bovenop de reguliere verhoging van 6%.

  • Afgifteplicht afgedankte electronica (AEEA)

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een besluit voor met betrekking tot het afgeven van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Met dit besluit wordt de correcte inzameling en verwerking van AEEA afkomstig van bedrijven voorgeschreven en verbeterd. 

  • Wijziging van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens ter vastlegging van de doelen van het gebruik van het Europees strafregisterinformatiesysteem

    Het Europees strafregisterinformatiesysteem (Ecris) bestaat uit een informatiesyteem voor de wederzijdse doorgifte van informatie over veroordelingen tussen de lidstaten van de Europese Unie. Dit wetsvoorstel regels de nationale doelen waarvoor Ecris wordt gebruikt.

  • Vaststelling maximum taxitarieven 2024

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bereidt een wijziging voor van de maximumtarieven voor taxivervoer in 2024. Deze tarieven worden ieder jaar geïndexeerd op basis van de Landelijke Tarievenindex (LTI). IenW wil de nieuwe maximumtarieven per 1 januari 2024 in laten gaan. 

  • Wijzigingsbesluit Beleidsregels grote rivieren

    De Beleidslijn grote rivieren is erop gericht de veiligheid tegen overstromingen te waarborgen en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Om deze reden schrijft de beleidslijn voor in welke gevallen je wel en niet mag bouwen in het rivierbed. 

  • Verzamelbesluit bouwwerken leefomgeving 2024

    Het is een wijziging van het Besluit Bouwwerken Leefomgeving. Er komen eisen voor verblijfsvoorzieningen voor beschermde vogels en vleermuizen. Verder komt er maatwerk voor zon op dak. Voorts worden de eisen voor toegankelijkheid, CO2-meter in scholen, vergunningsvrij bouwen en droge blusleidingen aangescherpt of verduidelijkt.

  • Besluit NLQF

    Het NLQF is een nationaal kwalificatieraamwerk voor de inschaling van opleidingen, waarmee het niveau van de leeruitkomsten van die opleidingen onderling vergeleken kan worden. Het vormt de Nederlandse invulling van het Europese kwalificatieraamwerk voor een leven lang leren (EQF). Door koppeling van het NLQF aan het EQF wordt ook een vergelijking mogelijk met het niveau van de leeruitkomsten van opleidingen in andere landen van de Europese Unie.

  • Regeling voorzieningen Wdo

    De regeling bevat veranderingen in welke burgers gebruik kunnen maken van DigiD.

  • Wijzigingsregeling tarieven transportsectoren 2024

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging voor van de Regeling tarieven transportsectoren en de Regeling examinatoren voor luchtvarenden. Het gaat hierbij vooral om indexering van de tarieven voor vergunningen om mensen en/of goederen te mogen vervoeren. Daarnaast worden in de regeling een aantal tekstuele aanpassingen doorgevoerd en tarieven gewijzigd.

  • Regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname

    De regeling tijdelijke vrijwillige vermindering gasafname - ook wel besparingstender genoemd- is  een stimuleringsregeling gericht op het realiseren van een vrijwillige reductie van de afname van gas van het gastransportnet door bedrijven. De besparingstender is de derde maatregel in de maatregelenladder van het Bescherm- en herstelplan Gas (hierna BH-G) ter bestrijding van een noodsituatie, het derde en hoogste crisisniveau.