Wijziging Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden (alternatieven chemische gewasbeschermingsmiddelen)

Reactie

Naam Landbouwbedrijf van Marion (Ir. LP van Marion)
Plaats Abbenbroek
Datum 8 juni 2024

Vraag1

U wordt in de gelegenheid gesteld te reageren op het wijzigingsbesluit.
U doet er verstandig aan dit wijzigingsbesluit terug te trekken.
Deze wijziging bemoeilijkt juist het behalen van de doelen uit het Uitvoeringsprogramma. Daarnaast staat de wijziging haaks op andere doelen zoals het reduceren van uitspoeling, het verhogen van koolstofopslag en het verhogen van de biodiversiteit.
Als akkerbouwbedrijf doen wij er alles aan om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum te beperken. We gebruiken de modernste technische innovaties, niet chemische methoden en durven risico te nemen om te wachten met plaagbestrijding om de natuur de kans te geven het probleem op te lossen. Dit kunnen wij alleen doen onder een aantal voorwaarden: 1) er moet een redelijke periode zijn waarin technieken zich terug kunnen verdienen, 2) er moet een back-up beschikbaar zijn als de natuur het probleem niet oplost 3) het financiële plaatje moet kloppen
Met deze wijziging zet u ieder van die voorwaarden onder druk. Wij hebben geïnvesteerd in een spotsprayer waarmee we het gebruik van glyfosaat met 95 tot 99% verminderen. Maar als u glyfosaat verbiedt heb ik een heel dure rijdende camera die verder nutteloos is. En gaan wij weer volvelds gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Wij zaaien op een groot deel van ons areaal groenbemesters. 3 van de 4 jaar gebruiken we daarbij geen glyfosaat om ze te vernietigen. Laten we zeggen dat in ruim 90% van de gevallen geen glyfosaat wordt gebruikt. Maar die 10% gebruiken we wel glyfosaat omdat de nadelen van alternatieven in die situaties tot significante verliezen in de volgteelt leiden. Als u het vernietigen van groenbemesters met glyfosaat volkomen verbiedt, dan is het financiële risico van die 10% van de gevallen zo groot dat wij dan maar geen groenbemesters meer zaaien. Dat helpt niet om uw strategische doelen te halen.
Door dit soort middelsturing vernietigt u de wil om te innoveren, investeren en alles in het werk te willen stellen om zo schoon mogelijk te produceren. De risico's van voorop lopen worden te groot.
Stop met die middelvoorschriften op single issues. Ga ons nu eens helpen om ieder jaar weer een stukje schonen te produceren en samen de doelen te halen. Maak nu eindelijk eens een langjarige visie voor de agrarische sector. Maar doe het wel snel, want wij (en velen met ons) staan op het punt af te haken met voorop lopen en gewoon zo veel en goedkoop mogelijk te gaan produceren. De keuze is aan u. Het schrappen van deze wijziging is een mooie start.